Her er fremtidens lastebil

Bak denne veggen av LED-lys sitter en sjåfør og spiller Candy Crush på iPad. Vogntoget på flerfoldige tonn kjører nemlig seg selv.

FREMTIDENS TUNGTRANSPORT: Slik ser Mercedes-Benz for seg fremtidens lastebiler. Foto: MERCEDES-BENZ
FREMTIDENS TUNGTRANSPORT: Slik ser Mercedes-Benz for seg fremtidens lastebiler. Foto: MERCEDES-BENZ Vis mer

Mercedes-Benz viste nylig sitt innovative lastebilkonsept "Future Truck 2025" - et transportkjøretøy som ikke kunne ha sett kulere ut om Apple hadde stått bak designet. Som navnet indikerer er dette en fremtidsvisjon; et hint til hvordan tungtransporten vil se ut om ti år. Men hvis du tror at dette bare er ren science fiction, tar du smertelig feil.

Lastebilen på bildene er nemlig ikke bare et digitalt fantasifoster. I sommer testet de trekkvogna på tyske motorveier. Hva er spektakulært med det, spør du? Jo, sjåføren holdt nemlig på med alt annet enn å følge med på trafikken..!

Helautomatisert langtransport

Vi har sett mange eksempler på automatisert kjøring den siste tiden. Både Mercedes, BMW og Volvo har vist løsninger som gjør stressende motorvei-etapper til en saga blott. Helautomatiserte løsninger er også like rundt hjørnet. Det er denne teknologien Mercedes har implementert her, for bruk i større kjøretøy.

Tanken er smart: Jo større doningen er, jo farligere er den i trafikken. Hvis kjøringen automatiseres, vil det sannsynligvis redusere risikoen for stygge ulykker betraktelig. Selv om det vil ta en stund før vi venner oss til å se lastebilsjåfører som sitter og leser tegneserier eller barberer seg bak rattet på en 16-hjuling...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer