Fengsel for trafikkovertredelser

Her er overtredelsene du kan havne i fengsel for

Det skal mye til for å havne i kasjotten etter en trafikkovertredelse. Men det er definitivt mulig.

FØLG MED I SPEILET: Hvis det har gått riktig fort, kan du havne bak lås og slå. Her får du oversikten. Foto: NTB Scanpix
FØLG MED I SPEILET: Hvis det har gått riktig fort, kan du havne bak lås og slå. Her får du oversikten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjent på lysten til å teste spreke motorer litt ekstra på motorveien på en godværsdag? Det kan fort bli dyrt, og i verste fall ende med fengselsstraff.

Det er flere måter å ende bak lås og slå på, også innen et smalt felt som trafikkreglene. Enten kan hendelsen i seg selv kvalifisere til fengsel, eller du kan unntaksvis måtte sone fengselstraff i stedet for å betale boten (forelegget), også for et mindre brudd på Vegtrafikkloven.

Vanskelig å avgrense

I denne artikkelen forklarer vi hvilke trafikkovertredelser som kvalifiserer til fengselsstraff, punkt for punkt.

Politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP) har tidligere forklart overfor Dinside at det nesten er umulig å gå inn på alle typetilfellene som kan medføre fengselsstraff. Dessuten blir de aller fleste forhold avgjort med et såkalt forenklet forelegg, eller et ordinært forelegg, på bakgrunn av en anmeldelse til politiet.

- De mest aktuelle forhold som medfører fengselsstraff er grove fartsovertredelser, kjøring i ruspåvirket tilstand, gjentatt kjøring uten førerkort og uaktsomt drap i trafikken, sier politiadvokaten til Dinside.

Dette kan gi fengselsstraff

  • Råkjøring
  • Fyllekjøring
  • Kjøring uten førerkort
  • Trafikkdrap
  • Manglende økonomi til å betale bøter

Men la oss da begynne et sted: råkjøring. Bryter du fartsgrensa med store nok marginer, åker du bokstavelig talt raskt inni kasjotten.

Råkjøring

Langt fra alle råkjørere blir tatt i fartskontrollene - også mye fordi flesteparten av oss foretar den såkalte kengurumanøveren, som kan også kan irritere medtrafikantene.

Ifølge Folkestad opererer ikke loven med tabeller for når man får fengselsstraff i fartssaker. Dette har blitt fastsatt i rettspraksis.

I 30-, 40- og 50-sona idømmes det fengsel fra og med 46 km/t over fartsgrensa. I 60-sona og 70-sona fra og med 55 km/t over.

Tilsvarende tall er 56 km/t over i 80-sona, 60 km/t over i 90-sona og 65 km/t over i 100- og 110-sona (se tabell under).

Vil du vite hvor mye du kan få i bot for å kjøre for fort, har vi samlet alt på denne siden.

Er du usikker på hvor mye du har å gå på i UPs målinger, ser du marginene her.

Fartsgrense Gir fengsel
30 km/t76 km/t
40 km/t86 km/t
50 km/t96 km/t
60 km/t115 km/t
70 km/t125 km/t
80 km/t136 km/t
90 km/t150 km/t
100 km/t165 km/t
110 km/t175 km/t

Fyllekjøring og ruspåvirket kjøring

Utgangspunktet i Vegtrafikklovens 31. paragraf er at det idømmes fengselsstraff når man har minimum 1,2 i promille eller 0,6 milligram per liter luft ved blåsing, såkalt utåndingsprøve.

Her tas det høyde for promillekjøring alene - ikke eventuelle andre farligheter fyllekjøringen har medført.

Fengselsstraffen blir da på bli minst 14 dager ubetinget fengsel. 0,5 til 1,2 i promille gir kun betinget fengselsdom - altså at man slipper å sone.

Man kan også måtte sone bak lås og slå, selv om promillen er under 1,2 eller 0,6 milligram, ifølge Folkestad.

- Ved gjentatt kjøring i ruspåvirket tilstand, under denne grensa, vil man også bli dømt til fengsel, forklarer politiadvokaten.

Fyllekjøring

Bot Fengsel Inndragelse førerkort
0,0 - 0,2---
0,2 - 0,51½ mnd. lønnVanligvis ikkeNormalt ikke (maks ett år)
0,5 - 1,21½ mnd. lønnBetinget fengselMinst ett år
1,2 <1½ mnd. lønnUbetinget fengsel2-5 år

For en normal person vil det kreve et jevnt inntak av flere alkoholenheter på få timer for å nå en promille på 1,2. I Norge er promillegrensa for å få kjøre bil på 0,2 promille.

Når det gjelder kjøring med medikamenter i blodet, vil slike saker avgjøres ved skjønn.

«Påvirkningsgraden hos førere som har inntatt legemiddel i henhold til gjeldende forskrivning fra lege eller tannlege, vurderes konkret», står det i Vegtrafikkloven.

Kjøring uten lappen

Gjentatt kjøring uten gyldig sertifikat er også på listen over forseelser som kan sørge for at du må sone i fengsel.

POLITIADVOKAT: Svein Folkestad i UP forklarer hvilke trafikkovertredelser man kan havne i kasjotten for. Foto: UP
POLITIADVOKAT: Svein Folkestad i UP forklarer hvilke trafikkovertredelser man kan havne i kasjotten for. Foto: UP Vis mer

Har du førerkort, men har glemt det hjemme, gir det naturligvis ikke strengere straff enn et mindre forelegg på noen hundre kroner.

Men kjører du uten tillatelse vil en fjerdegangsovertredelse medføre en betinget fengselsreaksjon, pluss en bot på minst 15.000 kroner.

Den femte overtredelsen vil dermed medføre en kort, men ubetinget fengselsreaksjon.

Uaktsomt drap

En av de mest tragiske måtene å havne i fengsel på er ved å ha drept en annen person i trafikken. Det kan for eksempel skje ved en frontkollisjon mellom to biler, hvor den ene har kjørt over i feil kjøreretning.

I slike saker er det straffeloven som benyttes. Blir det en fellelse etter straffelovens paragraf nummer 281, kan det medføre fengsel i inntil seks år.

Heldigvis blir bilene på markedet stadig sikrere, noe som har bidratt til at antall trafikkdrepte stadig har gått nedover.

Vegtrafikkloven §31

«Den som ved bruk av motorvogn uaktsomt volder betydelig legemsskade eller en annens død, straffes etter straffeloven § 280 eller § 281.»

Bøtesoning, prikker og rulleblad

Ifølge forskriften om forenklet forelegg i vegtrafikksaker kan man velge å sone i fengsel framfor å betale boten. Men så enkelt er det ikke, ifølge politiadvokat Svein Folkestad.

Ved bot ... Bøtesoning
til og med kr 4.000,–3 dager
til og med kr 5.000,–5 dager
til og med kr 6.500,–7 dager
til og med kr 7.000,–11 dager
til og med kr 10.500,–15 dager
over kr 10.500,–20 dager

- Nei, man kan ikke velge fengsel fremfor å betale en bot. Det er kun dersom boten ikke lar seg inndrive på grunn av manglende økonomisk evne at det kan bli aktuelt å bli kalt inn til «bøtesoning», forklarer han.

Uansett er det flere gode grunner til å unngå fengsel. Det forblir nemlig på rullebladet, mens for eksempel prikker forsvinner etter tre år.

- Dom på fengsel blir stående på rullebladet for alltid. Hvis man ønsker en såkalt «utvidet politiattest», der hvor det kreves, vil dommen fremkomme der, avdarer UP-advokaten.

Alt kan gi fengsel

Man skal følge norsk lov - inkludert Vegtrafikkloven, ikke leke med grensene på hva man kan gjøre. Politiadvokat i utrykningspolitiet, Kristin Bjelkemyr-Østvang, har tidligere forklart Dinside at det som er skissert i denne artikkelen bare er utgangspunkter.

- Forhold ved kjøringen eller førers tidligere overtredelser kan medføre at reaksjonene blir en annen enn det som fremgår. Også overtredelse av for eksempel Vegtrafikklovens tredje paragraf kan resultere i fengsel, dersom forholdet er tilstrekkelig graverende, forklarer hun.

Vegtrafikkloven §3 - Grunnregler for trafikk

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

Sist oppdatert april 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer