Sjanse for steinsprut på norske veier

Her er steinspruten verst

I noen fylker er sjansen dobbelt så stor for å få steinsprut på ruta sammenlignet med flere andre.

GLASSFARE: På motorveiene i Oslo og Viken er det klart størst sjanse for å få steinsprut i frontruta. Her er det godt over dobbelt så stor sjanse for glasskader som i Vestland. Foto: Lise Åserud / NTB
GLASSFARE: På motorveiene i Oslo og Viken er det klart størst sjanse for å få steinsprut i frontruta. Her er det godt over dobbelt så stor sjanse for glasskader som i Vestland. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dinside allerede har skrevet om, er det i disse tider høysesong for glasskader på bilen. Når snøen og isen smelter, kommer grus og stein fra vinterens strøing fram. Nå bilene kjører over dem, blir disse forvandlet til små prosjektiler.

Resultatet av det kjenner vi godt til - plutselig smeller det i frontruta. I fjor fikk over 260 000 bilister i Norge steinsprut i frontruta på bilen.

Over 10 % sjanse!

Men problemstillingen er langt fra like stor over alt. Oslo og Viken skiller seg nemlig klart ut blant fylkene, for hvor folk oftest blir rammet av steinsprut. Det viser tall fra forsikringsselskapet If.

I Viken er risikoen ifølge statistikken på hele 10,4 prosent for å få steinsprut i ruta i løpet av et helt år. I hovedstaden er sjansen 9,7 prosent.

Det er langt mer enn dobbelt så mye som på Vestlandet. De såkalte skadefrekvenstallene viser at sannsynligheten er lavest for å bli truffet av steinsprut om man ferdes i fylkene Vestland (3,9 %) og Møre og Romsdal (4,2 %).

– Bor og kjører du i Drammen, Oslo eller Moss er faren dobbelt så stor for å bli rammet av steinsprut som på Voss, rimer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Sannsynlighet for steinsprut

Fylke Sjanse
Viken10,4 %
Oslo9,7 %
Trøndelag8,8 %
Vestfold og Telemark8,2 %
Innlandet7,5 %
Troms og Finnmark6,1 %
Agder6,0 %
Nordland5,1 %
Rogaland4,6 %
Møre og Romsdal4,2 %
Vestland3,9 %

Tabellen viser sannsynligheten for å oppleve steinsprut på veiene i de gitte fylkene i løpet av ett år. Kilde: If

Forbikjøring er vanlig årsak

Steinsprutskadene har økt jevnt og trutt de siste årene. Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn nøyaktig 260 081 glasskader til forsikringsselskapene i fjor. Samtidig ble det reparert og byttet bilruter for 1,7 milliarder kroner.

I 2015 var de tilsvarende tallene 237 000 skader og utbetalinger på 1,3 milliarder kroner. For 15 år siden var utbetalingene på 625 millioner kroner.

Dagens tall er dessuten bare toppen av isfjellet, for mange mangler kasko- eller delkasko-forsikring, og må betale for skaden selv. Og steinsprutskader som oppstår andre steder på bilen, for eksempel i fronten og på panseret, er heller ikke med i forsikringstallene. Hvor mye disse skadene beløper seg til, finnes det altså ingen tall på.

Derfor skjer det i Oslo og Viken

– Hvorfor så mye steinsprut i Oslo og Viken?

– En god del av forklaringen er at det går mange motorveier med parallelle kjørefelter og påkjøringsfelter gjennom disse fylkene. Det er også svært stor trafikk på veiene. Steinsprut skjer gjerne når du blir forbikjørt av en bil, og en grusbit eller en småstein blir slynget av dekket mot din bil av den som kjører forbi. Det er mer sjelden du får steinsprut av bilen du kjører rett bak, men det kan også skje, forklarer Clementz.

Ifølge kommunikasjonssjefen er hovedårsaken til at det er mindre steinsprut i Vestland og Møre og Romsdal lavere trafikktetthet og færre veier med parallelle kjørefelt.

Sigmund Clementz er kommynikasjonssjef i IF.
Sigmund Clementz er kommynikasjonssjef i IF. Vis mer

Vanskelig å unngå

Også værsituasjonen gjennom vinteren og hvordan vintervedlikeholdet av veiene skjer i de enkelte fylkene spiller inn på sannsynligheten for å få grus eller småstein i frontruta. Det kan også være forskjeller mellom kommunene hvordan vintervedlikeholdet foregår på de kommunale veiene.

– Her vil bruken av grus og sand opp mot salting ha betydning. Det samme gjelder når vårrengjøringen av veiene starter, for da børstes veiene – og sannsynligheten for steinsprut går ned, forklarer Sigmund Clementz.

Når du kjører forbi et skilt med «Gratis reparasjon av steinsprut» utenfor et glassverksted, er det forsikringen din som dekker denne skaden. Glassverkstedet melder inn skaden for deg til forsikringsselskapet ditt.

Har du derimot bare ansvarsforsikring må du betale selv, og da kan det fort bli dyrt. Gjennomsnittsprisen på et ruteskift er nemlig 15 000 kroner.

Dette gjør du ved steinsprut

  • Dekk til skaden med gjennomsiktig tape, slik at smuss ikke fester seg og gnager i glassåret.
  • Reparer ruta så raskt som mulig. For hver dag som går kan skaden bare bli verre.
  • Husk at du er dekket av kaskoforsikringen din ved steinsprut. Småskader er det heller ikke egenandel på, og verkstedet melder selv inn skaden til forsikringsselskapet ditt.
    Kilde: If

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer