Sjanse for steinsprut på norske veier

Her er steinspruten verst

I noen fylker er sjansen dobbelt så stor for å få steinsprut på ruta sammenlignet med flere andre.

GLASSFARE: På motorveiene i Oslo og Viken er det klart størst sjanse for å få steinsprut i frontruta. Her er det godt over dobbelt så stor sjanse for glasskader som i Vestland. Foto: Lise Åserud / NTB
GLASSFARE: På motorveiene i Oslo og Viken er det klart størst sjanse for å få steinsprut i frontruta. Her er det godt over dobbelt så stor sjanse for glasskader som i Vestland. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dinside allerede har skrevet om, er det i disse tider høysesong for glasskader på bilen. Når snøen og isen smelter, kommer grus og stein fra vinterens strøing fram. Nå bilene kjører over dem, blir disse forvandlet til små prosjektiler.

Resultatet av det kjenner vi godt til - plutselig smeller det i frontruta. I fjor fikk over 260 000 bilister i Norge steinsprut i frontruta på bilen.

Over 10 % sjanse!

Men problemstillingen er langt fra like stor over alt. Oslo og Viken skiller seg nemlig klart ut blant fylkene, for hvor folk oftest blir rammet av steinsprut. Det viser tall fra forsikringsselskapet If.

I Viken er risikoen ifølge statistikken på hele 10,4 prosent for å få steinsprut i ruta i løpet av et helt år. I hovedstaden er sjansen 9,7 prosent.

Det er langt mer enn dobbelt så mye som på Vestlandet. De såkalte skadefrekvenstallene viser at sannsynligheten er lavest for å bli truffet av steinsprut om man ferdes i fylkene Vestland (3,9 %) og Møre og Romsdal (4,2 %).

– Bor og kjører du i Drammen, Oslo eller Moss er faren dobbelt så stor for å bli rammet av steinsprut som på Voss, rimer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.