Ny teknologi

Her er Toyotas nye elbil

Toyota er den siste av de store bilprodusentene til å lansere en moderne elbil. Men når den først kommer, så kommer den med spennende, ny teknologi.

KOMMER I 2022: Det tar fortsatt et års tid før Toyotas nye elbil er klar for norske veier. Bilen er en SUV på størrelse med dagens Rav4 og familielikheten er slående. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi fortalte i går, får bilen navnet bZ, som står for «beyond zero» og skal vise at Toyota har som mål at bilen skal være bedre enn karbonnøytral. 4X i modellnavnet viser at bilen får firehjulstrekk. BZ4X, som ble vist fram på bilutstillingen i Shanghai i dag tidlig, skal bygges på Toyotas nye e-TNGA plattform. Den blir den første i en serie med batteri-elektriske biler. I løpet av de neste fire årene, skal Toyota ha 15 elbiler på veien.

Produksjonsmodellen av Toyota bZ4X kommer i salg i midten av 2022, og vil ha teknologi vi ikke har sett i produksjonsmodeller tidligere.

Farvel til rundt ratt

Legg for eksempel merke til det spesielle rattet. Bilen har såkalt «steer-by-wire». Det vil si at det ikke er noen fysisk forbindelse mellom rattet og hjulene. Styringen skjer ved at rattet gir impulser til en elektromotor, som igjen styrer hjulene.

Dette gir ifølge Toyota sjefingeniør Koji Toyoshima føreren mer presis styrerespons og fjerner påvirkning fra humper og dumper i veien. «Steer-by-wire» betyr et farvel til det runde rattet. Med den nye teknologien slipper føreren å flytte hendene rundt rattkransen for å svinge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer