Her fikser de bilen din

Ni av ti bilverksteder, bilpleiefirmaer og andre verksteder bryter miljøregelverket.

Ni av ti verksteder og bilpleiefirmaer bryter miljøregelverket. Dette er eksempel på avfallsdeponering ved en av de kontrollerte virksomhetene.  Foto: Fylkesmannen i Østfold/Klif
Ni av ti verksteder og bilpleiefirmaer bryter miljøregelverket. Dette er eksempel på avfallsdeponering ved en av de kontrollerte virksomhetene. Foto: Fylkesmannen i Østfold/Klif Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klima og forurensningsdirektoratet (Klif) har gjennomført kontroll av bilverksteder, bilpleiefirmaer og andre verksteder i hele landet.

Resultatet er nedslående: Ni av ti bryter miljøregelverket. Og det er mangelfull håndtering av farlig avfall som er mest vanlig.

Les også: Truer med å stenge bilverksteder

Nedslående

– Resultatene er nedslående, og vi ser svært alvorlig på at vi ikke finner tegn til forbedring fra tidligere aksjoner. Mange av virksomhetene er fortsatt ikke kjent med risikoen de utgjør for miljø og helse, selv om potensialet for miljøskade kan være stort, sier Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør i Klif.

Det er fylkesmennene i alle fylkene som har gjennomført tilsynet med bedrifter i sine fylker. Det er 300 verksteder og bilpleiefirmaer som er kontroller, og det er altså kun 30 av disse som håndterer miljøfarlig avfall etter forskriftene.

Det er Fylkesmannens oppgave å følge opp brudd på miljøregelverket.

– Fylkesmannen skriver en rapport, og fatter vedtak om at det må rettes opp innen en frist. Dersom dette ikke rettes opp innen den gitte fristen, er virkemidlene man kan benytte, tvangsmulkt eller politianmeldelse i alvorlige tilfeller, sier aksjonsleder Gina Mikarlsen i tilsynsavdelingen hos Klif, til DinSide.

Én av de kontrollerte virksomhetene er politianmeldt.

Her kan du se bilder fra kontrollaksjonen:


Dette kan du gjøre

Mikarlsen sier til DinSide at det først og fremst er bedriftene som har ansvar for at regelverket følges. Likevel kan du som forbruker stille et par spørsmål, når du skal benytte deg av verkstedtjenester.

– Man kan se seg litt om; ser det ordentlig og ryddig ut, og se at man ikke kaster ting her og der. Man kan jo spørre hvordan de håndterer farlig avfall, og om de vet om produktene de benytter inneholder miljøfarlige stoffer. Man kan spørre: Hvordan hånderer dere farlig avfall, spillolje, elektriske produkter, og så videre. Men hovedansvaret for at ting er på stell ligger hos virksomhetene, påpeker Mikarlsen overfor DinSide.

Les også: Nye faresymboler til farlige produkter

Verst på farlig avfall

De vanligste og mest alvorlige bruddene skjer altså ved håndtering av farlig avfall. Kjemikalier, oljerester og farlig avfall som inneholder miljøgifter som kan hope seg opp i miljøet og bli farlig for planter, dyr og mennesker.

Ved én virksomhet ble avfall brent da kontrollørene kom på tilsyn. I tillegg ble det funnet ulike typer avfall, som inneholder miljøskadelige stoffer, spredt i en skråning.

Rundt halvparten av de kontrollerte virksomhetene håndterer kjemikalier for dårlig. Enda flere mangler systemer for å vite hvordan de utgjør en risiko for miljøet, eller hvordan de skal handle dersom det oppstår farlige situasjoner.

Klif vil følge opp saken med informasjonsarbeide rettet mot virksomhetene i bransjen, for å øke kunnskapen om håndering av farlig avfall.

– Vi tenker at det er viktig å heve kunnskapsnivået om regelverket i denne bransjen. Det er mye regeverk som gjelder, og det er ikke så lett å sette seg inn i alt, vi vil gjerne hjelpe til for å heve kunnskapsnivået i bransjen, sier Mikarlsen til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer