Her gjør foreldre farlige feil

En av tre barn sikres ikke godt nok i bilen, viser ny studie.

Ser du feilen? Noe av det vanligste er at man ikke sjekker om beltene er vridde. Foto: Colourbox.com
Ser du feilen? Noe av det vanligste er at man ikke sjekker om beltene er vridde. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge, og nå viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet at hele 37 prosent av alle barn under 16 år feilsikres i bil.

Og dette er ingen spøk: Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at for 23 prosent av barna er feilen så stor at en kollisjon vil få svært alvorlige konsekvenser.

– Med riktig bruk av sikkerhetsutstyr vil færre barn bli skadet og drept i trafikken, sier lege og doktorgradsstipendiat Marianne Skjerven-Martinsen, i forskningsprosjektet “Barn i Bil” ved Folkehelseinstituttets Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning.

Ikke bare farlig, men dyrt å droppe belte

Feilene som går igjen

Mest utsatt for feil er barn mellom fire og syv år. Typisk i en alder da mange verken vil sitte bakovervendt, passer i setene lenger, eller de vil fikle med beltene selv. Men også foreldre er usikre.

– Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig. Målet med denne studien var derfor å evaluere feilbruken av sikringsutstyr for barn i bil, knyttet til barnets høyde, alder og type utstyr. Slik kan vi gi råd til både foreldre, myndigheter og ikke minst industri om forebyggende tiltak mot feilsikring, sier Marianne Skjerven-Martinsen i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer