Slik slipper du fram ambulansen

Her gjør mange bilister feil

Slipper fram ambulansen på riktig måte, øker sjansen for at de forulykkede overlever med 40 prosent. Video viser hva du skal gjøre.

KAN REDDE LIV: European Transport Safety Council har laget denne videoen som viser hvordan du skal slippe fram ambulansen og bidra til å redde liv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et problem vi opplever ofte når vi er under utrykning. Bilistene blir stresset og vet ikke helt hva de skal gjøre.

Det forteller Ola Yttre, som er leder i Ambulanseforbundet i Delta og som har mange år bak seg som ambulansearbeider, til Dinside.

Gjør det vanskelig for utrykning

Du har opplevd stress-følelsen som melder seg når du hører sirenene og blålysene dukker opp i speilet. Køen foran deg står helt stille.

Når en trafikkulykke inntreffer, vil ofte atkomsten til ulykkesstedet bli hindret av stillestående kø. Det gjør det vanskelig for ambulanse og redningsbil å komme fram.

EUs trafikksikkerhetsorgan ETSC (European Transport Safety Counsil) har publisert en studie som viser at dersom bilistene i køen lager en nød-korridor for utrykningskjøretøyer på riktig måte, kan hjelpen til de forulykkede i gjennomsnitt komme fram fire minutter tidligere.

Det betyr igjen at sjansen for å overleve en alvorlig trafikkulykke øker med 40 prosent, ifølge ETSC.

Slik gjør du det

  • På en vei med kun ett felt, i hver retning, skal bilene vike ut til hver sin høyre side for å lage en nød-korridor i midten av veien.
  • På en vei med to felter, i samme kjøreretning, skal bilistene i kø kjøre ut mot hver sin side av veien og lage en korridor i midten for ambulanse og redningsbiler.
  • På veier med tre eller fire kjørefelt, skal bilistene i venstre felt kjøre ut på venstre side av veien, mens bilistene i de to-tre andre feltene skal kjøre ut mot høyre. Da dannes det en korridor nest lengst til venstre som blir minst tre meter bred.

Flere EU-land, inkludert Østerrike, Sveits og Tyskland, har lovfestet denne måten å slippe fram utrykningskjøretøyer på. Bilister som ikke følger dette kan få bøter og prikker i førerkortet.

  • Se hvordan du skal gjøre det, i videoen øverst i saken.
SLIK GJØR DU: På en tofelts vei skal du gi plass til ambulanse og redningsbiler i midten. På en vei med flere enn to felt, skal nød-korridoren lages nest lengst ut til venstre. Illustrasjon: ETSC
SLIK GJØR DU: På en tofelts vei skal du gi plass til ambulanse og redningsbiler i midten. På en vei med flere enn to felt, skal nød-korridoren lages nest lengst ut til venstre. Illustrasjon: ETSC Vis mer

Kan stå om sekunder

Ola Yttre er tydelig på hvor viktig det er å komme raskt fram til et ulykkessted.

REDDER LIV: Å redde liv står ofte om minutter og sekunder, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet (foto).
REDDER LIV: Å redde liv står ofte om minutter og sekunder, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet (foto). Vis mer

- For at vi skal kunne redde liv etter en alvorlig trafikkulykke, handler det ofte om minutter og sekunder. Derfor ser vi det som positivt, dersom EU nå lager felles retningslinjer for hvordan bilister skal opptre for å slippe fram ambulanser og andre redningsbiler til en ulykke, forklarer han.

Yttre peker på at opplæring av bilistene er viktig.

- Den riktige måten å gjøre dette på må være et moment i opplæringen av alle som skal ta førerkort. Men jeg tror også at mange som har hatt førerkort en stund trenger en oppfriskning, sier Yttre.

KØ-STRESS: Når sirene og blålys dukker opp i speilet og køen står bom fast, kommer stresset. Foto: Rune Korsvoll
KØ-STRESS: Når sirene og blålys dukker opp i speilet og køen står bom fast, kommer stresset. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ikke på veiskulderen

Årsaken til at korridoren skal lages til venstre på veier med tre eller fire felt, er at det i høyre felt på disse veiene ofte er mange tyngre kjøretøyer og vogntog. Disse har vanskelig for å flytte på seg etter at køen har stoppet opp.

På veien med veiskulder ute til høyre skulle man tro dette var et naturlig sted å slippe fram ambulansen. Det er det ikke, ifølge ETSC. For det første er ikke alltid skulderen bred nok. Den kan være blokkert av et kjøretøy med nødstopp eller det kan være passasjerer fra bilene i køen som har gått ut av bilen og befinner seg her. Det kan skape svært farlige situasjoner.

EU vil nå jobbe for at alle land i Europa skal adoptere denne måten å skape nød-korridorer for ambulanser og andre redningskjøretøyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer