Slik slipper du fram ambulansen

Her gjør mange bilister feil

Slipper fram ambulansen på riktig måte, øker sjansen for at de forulykkede overlever med 40 prosent. Video viser hva du skal gjøre.

KAN REDDE LIV: European Transport Safety Council har laget denne videoen som viser hvordan du skal slippe fram ambulansen og bidra til å redde liv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er et problem vi opplever ofte når vi er under utrykning. Bilistene blir stresset og vet ikke helt hva de skal gjøre.

Det forteller Ola Yttre, som er leder i Ambulanseforbundet i Delta og som har mange år bak seg som ambulansearbeider, til Dinside.

Gjør det vanskelig for utrykning

Du har opplevd stress-følelsen som melder seg når du hører sirenene og blålysene dukker opp i speilet. Køen foran deg står helt stille.

Når en trafikkulykke inntreffer, vil ofte atkomsten til ulykkesstedet bli hindret av stillestående kø. Det gjør det vanskelig for ambulanse og redningsbil å komme fram.

EUs trafikksikkerhetsorgan ETSC (European Transport Safety Counsil) har publisert en studie som viser at dersom bilistene i køen lager en nød-korridor for utrykningskjøretøyer på riktig måte, kan hjelpen til de forulykkede i gjennomsnitt komme fram fire minutter tidligere.

Det betyr igjen at sjansen for å overleve en alvorlig trafikkulykke øker med 40 prosent, ifølge ETSC.

Slik gjør du det

  • På en vei med kun ett felt, i hver retning, skal bilene vike ut til hver sin høyre side for å lage en nød-korridor i midten av veien.
  • På en vei med to felter, i samme kjøreretning, skal bilistene i kø kjøre ut mot hver sin side av veien og lage en korridor i midten for ambulanse og redningsbiler.
  • På veier med tre eller fire kjørefelt, skal bilistene i venstre felt kjøre ut på venstre side av veien, mens bilistene i de to-tre andre feltene skal kjøre ut mot høyre. Da dannes det en korridor nest lengst til venstre som blir minst tre meter bred.

Flere EU-land, inkludert Østerrike, Sveits og Tyskland, har lovfestet denne måten å slippe fram utrykningskjøretøyer på. Bilister som ikke følger dette kan få bøter og prikker i førerkortet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer