Her kan du kjøre fortest

Selv om Norge innførte 100-sone på enkelte motorveistrekninger i 2001, er Norge fremdeles Europas "tregeste" land. Tyskere, franskmenn, polakker og østerrikere kjører fortest.

Publisert
Sist oppdatert
Her kan du kjøre fortest

Her kan du kjøre fortest

  1. Fartsgrenser i Europa


Tyskland er som kjent alene om fri fart på sine autobahner, men også i Frankrike, Polen og Østerrike går det også unna på motorveiene. I disse landene har du nemlig lov til å kjøre i 130 kilometer i timen. Det store flertallet av europeiske nasjoner har imidlertid satt 120 kilometer i timen som øverste fartsgrense på motorveiene.

I våre naboland Sverige og Danmark er makshastigheten 110 kilometer i timen og Norge er dermed alene om sin 100-grense på motorvei.

110 km/t på landeveien

Hva med deg?

Hva synes du om de
norske fartsgrensene? (Avsluttet)
For lave(86%) 5426
Passe(9%) 573
For høye(5%) 294
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Også når det gjelder landeveishastighet er norske myndigheter blant de mest forsiktige. Bortsett fra Danmark, Nederland og Sveits har alle andre land minst 90-grense på landeveiene. I Hellas er det faktisk lov til å kjøre i 110 kilometer i timen.

Når det gjelder tettbygde strøk er imidlertid de aller fleste europeere enige om at 50 kilometer i timen er passende maksimalhastighet. Kun i Polen er det lov å kjøre i 60 km/t i byen.

Du finner hele oversikten over de europeiske fartsgrensene her.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

Relaterte artikler:

  • Her finner du flere tips-artikler
  • Her finner du flere samferdsel-artikler
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer