Bilsalget tar livet av fordommene

Her kjøper folk de dyreste bilene

Folk i olje-fylket Rogaland har hatt ord på seg for å kjøpe dyre biler. Slik er det ikke lenger. Det er finnmarkingene som kjøper dyrest i landet.

DYRE BILER I FINNMARK: Kulde, snø og lange avstander. Kanskje er det det som gjør at folk fra Finnmark er de i landet som kjøper de dyreste bilene. Toyotas SUV-er er blant favorittene. Foto: Harila/David Jensen
DYRE BILER I FINNMARK: Kulde, snø og lange avstander. Kanskje er det det som gjør at folk fra Finnmark er de i landet som kjøper de dyreste bilene. Toyotas SUV-er er blant favorittene. Foto: Harila/David Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi går i dybden på nybilsalget i 2021, får vi flere overraskelser som gjør at forutinntatte holdninger står for fall. Det er sikkert en del Stavanger-folk som fortsatt kjøper dyre biler, men ifølge ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er Rogaland faktisk på listen over de som kjøper de billigste bilene.

Det vil si biler som koster under 300 000 kroner. Denne listen toppes av bilkjøpere fra Vest-Agder, der hver femte kjøper en bil som koster mindre enn 300 000 kroner. Deretter følger folk fra Hordaland og med Rogaland på tredjeplass.

Det er naturligvis den gamle fylkesinndelingen som gjelder i denne statistikken.

Finnmarkinger kjøper dyrt

Fylket med den største andelen dyre biler (800 000,- og oppover) er Finnmark. Hele 6,9 prosent av alle som kjøper bil i den nordligste delen av vårt nordligste fylke, kommer hjem med en bil som koster over 800 000 kroner.

– De fleste vil nok bli overrasket over at det er folk lengst i nord som kjøper de dyreste bilene, men tallenes tale er klar, konstaterer Øyvind Solberg Thorsen, direktør i OFV .

Det er hans folk som har studert salgstallene for 2021 og funnet disse forskjellene i hvor mye folk bruker på bil de forskjellige stedene i Norge.

OVER 800 000: Det strider kanskje mot det mange tror, men det er faktisk folk i Finnmark og Troms som kjøper den største andelen biler over 800 000 kroner. Foto: Markus Penbtikainen
OVER 800 000: Det strider kanskje mot det mange tror, men det er faktisk folk i Finnmark og Troms som kjøper den største andelen biler over 800 000 kroner. Foto: Markus Penbtikainen Vis mer

Troms følger etter

Thorsen tror at noe av forklaringen kan være at folk i vårt mest værharde fylke trenger store biler med firehjulstrekk for å klare seg gjennom lange avstander med snø, vind og is store deler av året.

Men det er ikke bare finnmarkinger som handler dyre biler i nord. På plassen etter Finnmark, kommer resten av fylket (Troms). På tredjeplass kommer gamle Akershus fylke, der blant annet Bærum er en av kommunene hvor det bor mange innbyggere med høye inntekter.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken
Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken Vis mer

Lange avstander

Børre Kristoffersen, som er stedlig leder hos Toyota-forhandler Harila i Vestre Jakobselv, kjenner seg igjen i beskrivelsen om at litt større biler er ettertraktet i Finnmark.

– Vi har en ganske høy snittpris både på de nye og de brukte bilene vi selger. Vi har lange avstander og mørketid, noe som gjør at folk ønsker å kjøre en stor og trygg bil framfor en liten bil. SUV-er med firehjulstrekk er ettertraktet, sier Kristoffersen til Dinside.

TRYGGE BILER: - Med lange avstander og mørketid ønsker folk her i Finnmark kjøre en stor trygg bil framfor en liten, forklarer Børre Kristoffersen hos Toyota-forhandler Harila i Vestre Jakobselv. Foto: Toyota/Knut Åserud
TRYGGE BILER: - Med lange avstander og mørketid ønsker folk her i Finnmark kjøre en stor trygg bil framfor en liten, forklarer Børre Kristoffersen hos Toyota-forhandler Harila i Vestre Jakobselv. Foto: Toyota/Knut Åserud Vis mer

Gjerne firehjulstrekk

Han forteller at nye Toyota RAV4 ladbar hybrid er en klar bestselger. Folk kjører elektrisk i nærområdet, samtidig som den klarer de lange distansene når det et nødvendig.

ELBIL: Dette er den nyeste prototypen til Mercedes-Benz som ble avdekket mandag 3. Januar. Video: Mercedes-Benz. Klipp: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

De fleste kjøper rimelig bil

OFV har også sett på nybilsalget i hele landet og funnet ut at de aller fleste av oss (43 %) kjøper en bil som koster mellom 300 000 og 450 000 kroner. Det er bare 15 prosent som kjøper en bil som er billigere enn det.

Biler som koster over en million kroner er det bare 1,4 prosent av oss som kjøper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer