Her kjører du sikrest

På denne veitypen kjører du aller sikrest.

Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com
Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe svenske forskere ved VTI har funnet ut at landskapet rundt veien påvirker hvordan bilister fører bilen.

18 forsøkspersoner har kjørt i en av verdens mest avanserte bilsimulatorer. Her har de kjørt en veistrekning tre ganger her, gjennom forskjellige landskapstyper. Åpent landskap (åkerland), skoglandskap og blandet landskap.

Les også: Så fort mister du lappen fra nyttår

Tryggest i åpent landskap

Simulatoren har avslørt at omgivelsene påvirker både kjørestil og sikkerhetsmarginene som førerne opererer med. Aller tryggest kjører vi i åpne landskap. Selv om farten var litt høyere, opplevde sjåførene at de kjørte med større kontroll og ro, og simulatorkjøringen viste at de holdt større avstand til møtende trafikk.

- Det finnes undersøkelser som viser at det skjer færre bilulykker i åpent terreng, sier Hans Antonsson ved VTI til den svenske avisen di.se.

Les også: De sikreste bilene

Gjengroing

Flere røster hever seg også i Norge for å hindre gjengroing langs veiene. I Telemark har lastebilsjåfører gått ut og advart mot sikkerhetsproblemene som oppstår når vegetasjonen kommer for tett på veibanen, mens landbruksnæringen, fylkeskommunene og Vegvesenet også er på banen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer