Her kjører du sikrest

På denne veitypen kjører du aller sikrest.

Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com
Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe svenske forskere ved VTI har funnet ut at landskapet rundt veien påvirker hvordan bilister fører bilen.

18 forsøkspersoner har kjørt i en av verdens mest avanserte bilsimulatorer. Her har de kjørt en veistrekning tre ganger her, gjennom forskjellige landskapstyper. Åpent landskap (åkerland), skoglandskap og blandet landskap.

Les også: Så fort mister du lappen fra nyttår

Tryggest i åpent landskap

Simulatoren har avslørt at omgivelsene påvirker både kjørestil og sikkerhetsmarginene som førerne opererer med. Aller tryggest kjører vi i åpne landskap. Selv om farten var litt høyere, opplevde sjåførene at de kjørte med større kontroll og ro, og simulatorkjøringen viste at de holdt større avstand til møtende trafikk.

- Det finnes undersøkelser som viser at det skjer færre bilulykker i åpent terreng, sier Hans Antonsson ved VTI til den svenske avisen di.se.

Les også: De sikreste bilene

Gjengroing

Flere røster hever seg også i Norge for å hindre gjengroing langs veiene. I Telemark har lastebilsjåfører gått ut og advart mot sikkerhetsproblemene som oppstår når vegetasjonen kommer for tett på veibanen, mens landbruksnæringen, fylkeskommunene og Vegvesenet også er på banen.

- Det kom forbud mot å sprøyte åkerkanter på begynnelsen av 90-tallet, og Vegvesenet stoppet å sprøyte veikanter. Nå begynner vi å se at det gror litt for godt rundt veiene, sa fylkesagronom Audun Grav i Trøndelag til NRK i sommer, og sier at både bønder og veimyndigheter har et ansvar.

Les også: Snarveien til alt du trenger å vite om bil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer