Kia Sorento med fjernkontroll

Her kjører vi med nøkkelen!

Meget smart i trange parkeringshus.

KJØRER SELV: Nå er det litt enklere å komme seg inn i bilen. Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilene blir større og parkeringsplassene trangere. Det føles hvertfall slik.

Det kan være et svare strev både å få parkert og ikke minst komme seg inn i bilen. Ofte er det ikke svære sprekken å presse seg inn mellom stolpe og dør, når det står en bil ved siden av. Det kan medføre lakkskade, enten på din, eller den andre bilen.

Da kan det være fristende å få bilen trillet frem for deg. Ikke minst om du har hendene fulle av handleposer som du gjerne skulle hatt inn i bagasjerommet.

Mer og mer vanlig

Det er etter hvert flere som har selvkjøringsfunksjoner i forbindelse med parkering av bilen. Noen av dem kan fjernkjøres. Tesla var kanskje den første. Den tillater at man styrer bilen også med mobiltelefonen.

Audi BMW og Mercedes har alle også lignende funksjoner, som til alt overmål memorerer flere meter den har kjørt tidligere og kan rygge nøyaktig samme rute tilbake.

Endelig i billige biler

Men det er først nå vi ser en variant av teknologien i folkelige biler.

Kia Sorento har dette som standard på dieselmodellen og det vil overraske oss om den ikke kommer i en annen variant i den ladbare hybriden som kommer senere. Da kan den bruke elmotor istedenfor dieselmotoren, noe som blir enda kjappere.

Funkjsonen er ikke veldig smart og involverer ikke styringen på bilen, noe den gjør i systemene vi kjenner fra før. Setter du bilen på skrå utenfor ruta, vil den ikke svinge seg riktig inn av seg selv.

Men parkeringssensorer er aktivert, slik at den stopper for alle hindringer.

Slik funker det

Det er tre knapper på bryteren. En for å starte motoren, en for å kjøre bilen fremover og en for å rygge.

Du må trykke på startknappen innen 4 sekunder etter at du har trykt på låseknappen på nøkkelen. Hold den inne til motoren starter. Deretter holdes ønskt retningsknapp nede så lenge man ønsker at bilen skal kjøre.

Du kan også gå ut av bilen som går, og trykke på retningsknappene.

Se demonstrasjon i videoen øverst!

Kia Sorento har akkurat kommet på markedet og er blant kandidatene i Årets Bil. Stem frem din favoritt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer