Ekstrem kollisjonstest

Her knuses Volvoen fra 30 meter

Fra en 30 meter høy kran slippes bilen rett i bakken for å simulere en svært kraftig kollisjon. Dette er Volvos mest ekstreme kollisjonstest.

Publisert

Vanligvis gjennomføres bilprodusentenes kollisjonstester i laboratorium, men på landeveien forekommer det enda mer ekstreme kollisjoner.

For å gi redningsmannskaper kunnskap og trening i å berge mennesker ut av slike sammenklemte vrak, gjennomførte Volvo nylig sin mest ekstreme kollisjonstest noensinne.

Nye biler ble heist opp til 30 meters høyde i en mobilkran for deretter å bli sluppet rett i bakken. Ti ulike Volvo-modeller ble knust i den ekstreme krasjtesten.

Ekstrem-kollisjon

Etter en slik kollisjon er det sannsynlig at menneskene inne i bilen befinner seg i en kritisk tilstand. Hovedprioriteten er derfor å få menneskene ut av bilen og inn på sykehus så raskt og trygt som mulig.

I dette arbeidet bruker redningsarbeiderne blant annet hydrauliske kutteverktøy. Redningsmannskaper snakker ofte om den gylne timen. Det vil si at det optimale for liv og helse er å få personen ut av bilen og inn på et sykehus innen en time etter at ulykken har inntruffet.

Utvikler redningsmetoder

– Vi har jobbet tett med den svenske redningstjenesten i mange år. Det er fordi vi har samme mål, nemlig at veiene skal bli tryggere for alle. Ikke alle ulykker kan unngås, men vi håper at ingen trenger å oppleve de mest alvorlige ulykkene, sier Håkan Gustafson, senior etterforsker ved Volvos egen ulykkeskommisjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer