Moderne elbiler kommer ikke bare med stadig større og bedre batterier. Noen av bilene kan nå levere 230 volts strøm ut igjen fra batteriet.
Det kan brukes til alt fra å lade en el-sykkel, gi strø til lys på hytta eller til å steke vafler på fotballturneringen til minstemann i familien.
Kia EV6, som nylig ble kåret til Car of the Year i Europa, er en av bilene som har et slikt system. Det kan levere 3,6 kilowatts effekt. Kia kaller det Vehicle-to-load (V2L). På GT-line modellene er en omformer som du plugger inn i ladekontakten til bilen standard. I denne plugger du støpselet til det elektriske apparatet du skal bruke. Kjøper du en av de andre utgavene av EV6, koster omformeren 4 990 kroner som ekstrautstyr.

Her ødelegger du batteriet
Mange bruksområder
Batteriet i bilen er på 77 kWt. Det et betyr at du kan bruke et vaffeljern, en poleringsmaskin eller ei kappsag lenge før batteriet nærmer seg tomt.
For eksempel vil et vanlig dobbelt vaffeljern på 1200 watt da trekke 1,2 kWt per time, og da trekke snaue to prosent batteri i timen.

Kommunikasjonssjef Christian Lagaard i Kia innrømmer at han først tenkte at dette var en artig gimmick da EV6 kom til Norge i fjor. Nå har han oppdaget nytten:
- Etter hvert har jeg oppdaget at dette kan brukes til mye. Nå er det snart klart for vårpuss på båten. Da er det fint å kunne bruke støvsuger eller poleringsmaskin uten å strekke en skjøteledning på 200 meter. Som en strømkilde til campingvogna fungerer dette strømuttaket helt suverent. Det samme gjør det til å koke pølser på fotballturneringene. Du kan bruke en ti liters pølsekjele i 24 timer med et forbruk på rundt 9,6 kWt, forklarer Lagaard.

En rå, elektrisk sportsbil
Også Ioniq 5
Ioniq 5 er Hyundais søstermodell til Kia EV6. Den er bygget med den samme teknologien og har også den samme muligheten til å ta 230 volts strøm fra batteriet.
Nissan Leaf kom allerede ved lanseringen i 2010 med teknologi som gjør det mulig å kjøre strøm begge veier fra batteriet. Nissan har blant annet laget en utrykningsversjon av Leaf som kan brukes i strømløse katastrofeområder. RE-LEAF, som kjøretøyet kalles, kan forsyne 230 volts strøm til for eksempel lys, varme og livsnødvendig medisinsk utstyr.

I katastrofeområder
Med Leafs største batteri på 62 kWt, kan et LED flomlyssystem eller en respirator kjøres i flere dager før batteriet er tomt. Et døgns bruk av et 100 watts LED flomlysanlegg tapper for eksempel bare 2,4 kWt fra batteriet. 24 timers bruk av en elektrisk slagbormaskin forbruker 36 kWt.
Utstyret som er nødvendig for å få dette til er imidlertid ikke standard på de bilene som selges i Norge. Her hjemme er det snakk om å kunne kople bilen opp mot strømnettet og huset – såkalt Vehicle-to-grid (V2G). Dette er for å kunne ta ned strøm-toppene morgen og kveld. Bilen lader rimelig strøm på natta og leverer tilbake til huset eller nettet når forbruket er aller høyest og strømmen dyrest om morgenen.

Dreper rekkevidden - derfor bør du styre unna
Flere biler på vei
I Trondheim pågår det et forskingsprosjekt for å se hvordan elbiler på denne måten kan bidra til å jevne ut strømforbruket i det norske strømnettet gjennom døgnet.
I framtiden vil det kunne bety mindre behov for å bygge ut nettet for å sikre gode levering også på de tidene strømforbruket er høyest.
Etter det vi vet er det bare disse tre bilene som har denne muligheten til å ta ut 230 volts strøm fra batteriet, men det kommer flere. I juni kommer Nissans nye elektriske SUV Ariya til Norge. Den vil ha den samme muligheten. Det samme vil Fisker Ocean, som etter planen kommer til Norge sent på høsten.