Bompenger i Norge

Her kommer det 41 nye bomstasjoner i 2020

De nye bommene skal årlig ta inn 700 millioner kroner fram til 2034.

FÅR MER Å AKSJONERE MOT: Fra 2020 kommer det 41 nye bomstasjoner som en del av Buskerudbypakke 2. Foto: NTB Scanpix
FÅR MER Å AKSJONERE MOT: Fra 2020 kommer det 41 nye bomstasjoner som en del av Buskerudbypakke 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har poppet opp flere bomstasjoner rundt det ganske norske land de siste årene. Samtidig er flere stasjoner blitt stadig dyrere.

Det resulterte i at vi i 2017 betalte til sammen 10,2 milliarder kroner i bompenger. Tallet for 2018 er ennå ikke helt klart, men det ser ut til å havne ytterligere 0,5 milliarder over.

Dinside har tidligere skrevet at 2019 kan bli enda verre. I år må vi trolig betale 2,3 milliarder over 2018-nivået igjen - totalt 13 milliarder kroner. Mye av skylden får såkalte Oslopakke 3 og oppstart av innkreving for Bypakke Nord-Jæren.

700 millioner årlig

Nå melder Broom om at det vil dukke opp en ny bomring rundt Drammen i 2020 og at antallet bomstasjoner dermed gjør et nytt, kraftig hopp i Norge. Hele 41 nye bomstasjoner vil ifølge nettstedet omringe elvebyen, som en del av Buskerudpakke 2.

Byutviklingsprosjektet skal ha en total kostnadsramme på 14,4 milliarder kroner. Bomringen skal etter planen bidra til et årlig tilskudd på 700 millioner, i perioden 2020-2034.

Fra 2020 blir dermed E18 eneste mulighet til å passere Drammen, uten å måtte betale bompenger.

Stor motstand

Den stadige økningen i antall bomstasjoner, -ringer og høyere satser har gjort at motstanden i folket har økt. Flere steder har lokale motstandsfolk laget grupper mot bompenger på sosiale medier.

For elleve dager siden gikk de to største av disse gruppene - «Bomfritt Norge – NOK er NOK» og «Ja til miljø, nei til økte bompenger i Oslo» - sammen. Den sistnevnte gruppen har over 42.000 medlemmer på Facebook.

- I dag finnes det mange lokale motstander-grupper, og «Bomfritt Norge» jobber målrettet for å samle gruppene som finnes i Norge for å samle flest mulig for å stå som en felles front. Vi er derfor svært glad for at «JA til miljø, NEI til økte bompenger i Oslo» inngår samarbeid med Bomfritt Norge, sa nestleder og pressetalsmann Jan Ove Sikveland i for «Bomfritt Norge» den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer