«Actibump» skiller seg fra vanlige fartshumper, ved at det bare er de som kjører for fort som får et smell i bilen. Den nye innretningen består nemlig av en lem som felles seks centimeter ned i bakken når biler kjører for fort over den.
I forkant av den intelligente dumpen, står en radar som måler bilens hastighet og sender den til en enhet som styrer dumpen. Dette fartshinderet er ment brukt på steder som er spesielt trafikkfarlige, for eksempel ved skoler og andre steder der myke trafikanter kan komme i konflikt med biler og tyngre kjøretøyer.

Godt tiltak for sikkerheten
- Dette er et nytt og godt tiltak for å få ned farten på veiene, sier Jon Askeland, som er leder av fylkestrafikksikringsutvalget i Hordaland.

Full stopp for gjennomsnittsmålinger
Han er glad for at Vestlandet og Bergen nå er de første som skal prøve ut teknologien i Norge - i første omgang på ett sted.
- Systemet har ikke vært brukt her i landet før, og fungerer slik at bare de som kjører for fort vil få en fysisk påminnelse. Vi tror dette kan være en bedre måte enn fartshumper for å få ned farten, forklarer Askeland.
Mange syklister og fotgjengere
Ifølge en melding fra Hordaland fylkeskommune har utvalget bevilget en halv million kroner for å etablere «Actibump». Installasjonen blir montert på overflaten ved det etablerte gangfeltet i Nattlandsveien i Bergen, like ved avkjørselen til Erleveien.
I dette tettbygde strøket er fartsgrensen i dag 40 km/t, og det har vist seg vanskelig å få bilistene til å holde seg innenfor grensen. Trafikken her er stor, med 11.200 biler i døgnet, med mange syklister og kryssende fotgjengere.

Lovlydige merker ingenting
«Actibump» har flere fordeler, sammenliknet med de tradisjonelle humpene du finner på norske veier og gater. Den måler som nevnt hastigheten til kjøretøyet og senker lemmen seks centimeter for de bilistene som kjører for fort.
Kjører du lovlig merker du imidlertid ingenting. Spesielt for bussjåfører, som kjører den samme veien flere ganger daglig, kan tradisjonelle humper faktisk gi fysiske plager.
Ambulanser og andre utrykningskjøretøyer har derimot en transponder som låser «Actibump», slik at de kan passere i høyere hastighet, uten at lemmen senkes.

- Rett og slett farlig!
Mange dumper i Sverige
I Sverige er det aktive fartshinderet installert flere steder, blant annet i Linköping, Uppsala, Malmö, Västerås, Helsingborg og på Öresundbroen mellom Malmø og København.
Nå har også Stockholm vedtatt å montere to stykker, som en prøveordning. De ser videre på muligheten for enda flere.
Vi vet at flere norske kommuner har vært interessert i å prøve ut den svenske oppfinnelsen. Nå blir altså Bergen den aller første.

Montert ved skoler
I Karlstad er fartsdemperen montert i nærheten av avkjøringen fra E18 fra Oslo. Christian Ottosson fra svenske Edeva AB, som har utviklet Actibump, forklarer hvordan systemer fungerer der.
- Det er installert rett utenfor en skole, i nærheten av en avkjøring fra E18. Dette er et utsatt punkt med tanke på skolebarn som krysser veien akkurat her. Vi mener at dette er et ideelt sted å plassere en Actibump.

Fra i dag er dette påbudt
Han mener videre den vil bidra både til økt trafikksikkerhet, men også mindre støy og forurensning siden trafikken vil flyte jevnere.
Farten kraftig ned
Ifølge Ottosson kjørte 23 prosent av bilistene for fort på stedet før dumpen ble satt i drift, mens 14,7 prosent kjørte over fartsgrensen en uke senere. Han mener dessuten at anleggene tåler en nordisk vinter.
- Det er en åpen konstruksjon som tillater at vann, sand og grus å kommer inn. Den krever imidlertid rengjøring et par ganger i året.

Her bor Norges hissigste sjåfører
Seniorrådgiver Torbjørn Tronsmoen i Statens vegvesen har tidligere uttalt til Dinside at tiltaket først og fremst er aktuelt i 30- eller 40-soner på kommunale eller fylkeskommunale veier.
- Vi er positive til at dette kan tas i bruk for å holde farten på et riktig nivå. Det er opp til kommunene og fylkene om de vil prøve ut denne teknologien. Hvis noen vil gjennomføre forsøk med dette, så vil vi se positivt på det.
