Bergen først ut

Her kommer Norges første «fallem» mot råkjøring

Bergen blir første by i Norge som får den intelligente fartsdumpen «Actibump».

BARE FOR FORT-KJØRERE: Den intelligente fartsdumpen senker seg ned i veien bare for bilister som kjører for fort. De lovlydige merker ingen ting. Foto: Edeva.
BARE FOR FORT-KJØRERE: Den intelligente fartsdumpen senker seg ned i veien bare for bilister som kjører for fort. De lovlydige merker ingen ting. Foto: Edeva. Vis mer
Publisert

«Actibump» skiller seg fra vanlige fartshumper, ved at det bare er de som kjører for fort som får et smell i bilen. Den nye innretningen består nemlig av en lem som felles seks centimeter ned i bakken når biler kjører for fort over den.

I forkant av den intelligente dumpen, står en radar som måler bilens hastighet og sender den til en enhet som styrer dumpen. Dette fartshinderet er ment brukt på steder som er spesielt trafikkfarlige, for eksempel ved skoler og andre steder der myke trafikanter kan komme i konflikt med biler og tyngre kjøretøyer.

Godt tiltak for sikkerheten

- Dette er et nytt og godt tiltak for å få ned farten på veiene, sier Jon Askeland, som er leder av fylkestrafikksikringsutvalget i Hordaland.

Han er glad for at Vestlandet og Bergen nå er de første som skal prøve ut teknologien i Norge - i første omgang på ett sted.

- Systemet har ikke vært brukt her i landet før, og fungerer slik at bare de som kjører for fort vil få en fysisk påminnelse. Vi tror dette kan være en bedre måte enn fartshumper for å få ned farten, forklarer Askeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer