Her kommer ny asfalt

Statens Vegvesen deler sine sommerplaner.

MANGE PROSJEKTER: I sommer skal rundt 1000 kilometer vei asfalteres. Akkurat hvor kan du sjekke i Vegvesenets kart. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MANGE PROSJEKTER: I sommer skal rundt 1000 kilometer vei asfalteres. Akkurat hvor kan du sjekke i Vegvesenets kart. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Allerede i begynnelsen av mai starter leggingen av ny asfalt på norske riksveier.

I disse dager inngår Statens Vegvesen 27 kontrakter med entreprenører, med en samlet verdi på over 1,2 milliarder kroner. Totalt er det snakk om rundt 100 mil med riksvei som skal asfalteres, og det går med nesten én million tonn (!) asfalt.

– Arbeidet består for det meste av reasfaltering av lengre strekninger. Enkelte steder omfatter kontraktene forsterkning av fundamentet før nytt dekke legges. Andre steder gjøres mindre omfattende arbeid over kortere strekninger, sier Thor Asbjørn Lunaas, teamleder asfalt i Statens vegvesen.

Vektlegger klimautslipp

Som i de to foregående årene vektlegger Statens Vegvesen CO2-utslippene for mange av kontraktene. I rundt halvparten av kontraktene veier dette aspektet tungt, mens det på andre prosjekter kan være en kombinasjon av CO2-utslipp, pris og asfaltens levetid.

Ny asfalt har stor betydning for trafikksikkerheten, og for å finne ut hvor det er behov, bruker Vegvesenet seg av en laserskanner som er montert på bil. Fra den får de informasjon om spor og jevnhet i asfaltdekket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.