Her kommer ny asfalt

Statens Vegvesen deler sine sommerplaner.

MANGE PROSJEKTER: I sommer skal rundt 1000 kilometer vei asfalteres. Akkurat hvor kan du sjekke i Vegvesenets kart. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MANGE PROSJEKTER: I sommer skal rundt 1000 kilometer vei asfalteres. Akkurat hvor kan du sjekke i Vegvesenets kart. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Allerede i begynnelsen av mai starter leggingen av ny asfalt på norske riksveier.

I disse dager inngår Statens Vegvesen 27 kontrakter med entreprenører, med en samlet verdi på over 1,2 milliarder kroner. Totalt er det snakk om rundt 100 mil med riksvei som skal asfalteres, og det går med nesten én million tonn (!) asfalt.

– Arbeidet består for det meste av reasfaltering av lengre strekninger. Enkelte steder omfatter kontraktene forsterkning av fundamentet før nytt dekke legges. Andre steder gjøres mindre omfattende arbeid over kortere strekninger, sier Thor Asbjørn Lunaas, teamleder asfalt i Statens vegvesen.

Vektlegger klimautslipp

Som i de to foregående årene vektlegger Statens Vegvesen CO2-utslippene for mange av kontraktene. I rundt halvparten av kontraktene veier dette aspektet tungt, mens det på andre prosjekter kan være en kombinasjon av CO2-utslipp, pris og asfaltens levetid.

Ny asfalt har stor betydning for trafikksikkerheten, og for å finne ut hvor det er behov, bruker Vegvesenet seg av en laserskanner som er montert på bil. Fra den får de informasjon om spor og jevnhet i asfaltdekket.

– Vi har foretatt årlige målinger helt siden 1990. Vi har derfor svært god oversikt over dekketilstanden på vegnettet. Målingene inngår i grunnlaget for prioriteringene våre, dvs. hvilke veger som får asfalt i år og de neste årene, sier Lunaas.

Kart på nett

Lurer du på om riksveien du irriterer deg over får ny asfalt denne sommeren, har Vegvesenet et kart som viser alle strekningene som er planlagt asfaltert i løpet av sesongen, altså fra mai til september.

Vegvesenet oppfordrer samtidig alle til å kjøre hensynsfullt rundt asfaltarbeidere og påpeker at det hvert år oppstår farlige trafikksituasjoner på grunn av utålmodige bilister.

– Vi ber om at alle beregner litt mer tid på å komme fram mens arbeidet pågår. Ta det med ro og vis hensyn til de som jobber på vegen. De er der for oss alle, sier Lunaas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer