Her koster ny Toyota RAV4 114.000 kroner.

USA hadde fra før bilpriser vi nordmenn bare kunne drømme om. Men nå...

Publisert
Sist oppdatert

... Med dollaren ned mot fem kroner blir det til å rive seg i håret av å studere amerikanske prislister. Nå må det sies at disse oversatte prisene er langt fra stabile, i likhet med resten av verdensøkonomien. Men at bilene vi her ser på kan være opptil syv ganger dyrere i Norge enn i USA er likefullt et faktum.

Dette er altså ikke noe vitenskapelig studium, bare en liten oversikt over en del bilpriser i USA som kan gi oss en indikasjon på hvor mye vi egentlig betaler for bilen her i Norge. (I denne artikkelen har vi brukt kursen på 5,31 kroner for en dollar, som var gyldig den 8. august 2008 - og ikke 5,18, som var kursen dagen før...).

Seks biler i USA for prisen på én i Norge

Når det er sagt: I USA er det ikke langt fra at du kan få kjøpt seks eksemplarer av den heftige sportsbilen Nissan 350 Z for den samme prisen du må gi for EN bil her i Norge. Og vi snakker nybilpris.

Ofte kraftigere motorer

Prisene vi har tatt utgangspunkt i er de såkalte MSRP (Manufacturer's Suggested Retail Price), altså en veiledende pris. USA er et stort og variert land, og det forekommer at prisene lokalt er både lavere og høyere. Som i Norge dreier det seg om "fra"-priser - altså uten ekstrautstyr og i rimeligste utførelse. Men motorene er ofte heftigere; eksempelvis er den amerikanske grunnversjonen av Toyota RAV4 til 114.000 kroner utstyrt med en kraftig 2,5-liters motor som yter 180 hestekrefter. I USA kan man for øvrig kjøpe en RAV4 med V6-motor som yter voldsomme 280 hestekrefter! Denne koster "hele" 143.000 kroner. (Når man ser den generelt avslappede amerikanske kjørestilen kan man lure på hvorfor de satser på høy effekt...)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer