Mange stikker av

Her krasjer vi oftest

I fjor smalt det 130.000 ganger på norske parkeringsplasser. De fleste gangene stakk synderen av.

SMALT 463.000 GANGER: Totalt i fjor smalt det over 463.000 ganger på norske veier. I tillegg kommer uhell som ikke er meldt til forsikringsselskapene. Mange av skadene skjedde på parkeringsplasser, men også påkjørsler bakfra kommer høyt på skade-statistikken. Foto: Gjensidige
SMALT 463.000 GANGER: Totalt i fjor smalt det over 463.000 ganger på norske veier. I tillegg kommer uhell som ikke er meldt til forsikringsselskapene. Mange av skadene skjedde på parkeringsplasser, men også påkjørsler bakfra kommer høyt på skade-statistikken. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Har du kommet ut av butikken i det siste og oppdaget en stor bulk i døra på bilen? Det er kanskje en mager trøst, men du er ikke alene.

Nye tall fra forsikringsselskapene viser at det bare i fjor ble påkjørt over 73.000 parkerte biler. I tillegg ble det registrert nesten 60.000 ryggeskader - noe som ofte også involverer et annet parkert kjøretøy.

Totalt dreier dette seg om skader for nesten 1,5 milliarder norske kroner - en solid økning fra året før og det høyeste tallet noen gang, ifølge forsikringsselskapene.

Store mørketall

Likevel er dette bare den berømte toppen av isfjellet. I tillegg kommer nemlig alle de skadene på biler som ikke har kaskoforsikring, der eieren må dekke slike skader selv.

Og skader som er såpass små at det ikke er lønnsomt å bruke forsikringen. Hvor stort det virkelige skadetallet er, vet ingen. Vi kan uansett ikke skryte av at vi er veldig gode til å kjøre bil.

Man skulle kanskje tro at moderne biler, med ryggekamera og diverse sensorer som varsler når du kommer i nærheten av andre biler, skulle hindre en del slike påkjørsler. Slik er det imidlertid ikke. I 2017 var tallet 126.000 - i 2016 i overkant av 130.000.

TRANGE P-PLASSER: En av årsakene til alle parkeringsbulkene er at bilene r blitt større og parkeringsplassene trangere. I tillegg går hjelpesystemene til moderne biler amok i kulda. Foto: Colourbox
TRANGE P-PLASSER: En av årsakene til alle parkeringsbulkene er at bilene r blitt større og parkeringsplassene trangere. I tillegg går hjelpesystemene til moderne biler amok i kulda. Foto: Colourbox Vis mer

Rabler for ryggekameraet

- Vi ser at på vinterstid rabler det for høyteknologiske biler. I kulde og snø blir ryggekameraer og rygge-sensorer satt ut av spill. Kameraet sitter ofte ubeskyttet og blir møkkete, sier Jan Fleinsjø, som er bilekspert i forsikringsselskapet Gjensidige.

- I tillegg blir sensorene i støtfangeren dekket av is og snø. Det gjør ryggingen mer krevende. Mange har tydeligvis glemt den gamle kunsten å snu på hodet når de rygger, fortsetter han.

To dager i påsken er kategorisert som de store bulkedagene - det leser du mer om her.

GÅR AMOK: I snø og kulde går ryggesensorer og kameraer amok og er til liten hjelp når du parkerer. Mange har glemt å snu på hodet når de rygger. Foto: Gjensidige
GÅR AMOK: I snø og kulde går ryggesensorer og kameraer amok og er til liten hjelp når du parkerer. Mange har glemt å snu på hodet når de rygger. Foto: Gjensidige Vis mer

Begge skjermene må byttes

En undersøkelse som YouGov gjennomførte for If forsikring, viser at det ofte er vanskelig å få tak i sjåføren som har kjørt den andre bilen, slik at vedkommende kan gjøre opp for seg. Nesten åtte av ti som ble påkjørt mens bilen sto parkert, har opplevd at synderen stakk av uten å si fra.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring og har selv opplevd at noen har bulket familiens bil og stukket av.

- Bilen min ble påkjørt på en parkeringsplass, og ved første øyekast så det ikke ut til å være skader av betydning. Ved nærmere sjekk viste det seg imidlertid at begge skjermene måtte byttes. På moderne biler er ofte sensorer, lykter og liknende integrert i støtfangere og skjermer, forklarer han.

De fem tingene vi er dårligst til

Type skade Antall Utbetaling
Eneulykker93.2282.298 mill. kr.
Påkjørt parkerte biler73.154747 mill. kr.
Rygging59.790735 mill. kr.
Påkjørsel bakfra41.027964 mill. kr.
Krasj i kyss25.111727 mill. kr.

Kilde: Forsikringsselskapenes skadestatistikk (TRAST) for 2018

Synderen stakk av

- I tillegg kan det være dyre skader bak plasten som du ikke oppdager der og da fordi plasten har rettet seg ut igjen. Derfor bør du sikre deg navn og nummer selv om det ikke ser ut til å ha oppstått en skade, sier han. Undersøkelsen If gjorde, viser at synderen ofte stikker av:

STIKKER AV: – En undersøkelse vi har gjort viser at åtte av ti som har bulket en annen bil stikker av uten å legge igjen en lapp med navn og telefonnummer, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If
STIKKER AV: – En undersøkelse vi har gjort viser at åtte av ti som har bulket en annen bil stikker av uten å legge igjen en lapp med navn og telefonnummer, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If Vis mer

- Over halvparten av dem som har opplevd å få en bilskade i et parkeringshus eller på en parkeringsplass, oppgir at den som sto bak skaden verken etterlot seg kontaktinformasjon eller tok kontakt senere. Ytterligere 25 prosent så ikke skaden før senere, men hørte aldri noe fra den andre bilisten, sier Clementz.

Bulket for 9,7 milliarder

Som tidligere år var det i fjor de såkalte ene-ulykkene som toppet skadestatistikken (TRAST), over forsikringsmeldte skader i trafikken, med 93.228 tilfeller. Dette er ulykker der bare ett kjøretøy er involvert, som utforkjøringer, kollisjoner mot stolper og så videre.

Totalt ble det rapportert 463.414 forsikrings-uhell og -ulykker til selskapene i fjor. I 2017 var tilsvarende tall 425.000 og i 2016 412.000. Vi bulket totalt for 9,7 milliarder kroner i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer