Bedre luft

Her kuttes farten

I dag kuttes fartsgrensene på flere av veiene inn til Oslo til 60 km/t.

KUTTES TIL 60: Tirsdag settes fartsgrensen ned til 60 km/t på flere av innfartsveiene til Oslo. Foto: Morten Holm/NTB scanpix
KUTTES TIL 60: Tirsdag settes fartsgrensen ned til 60 km/t på flere av innfartsveiene til Oslo. Foto: Morten Holm/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hastigheten går ned virvles det opp betydelig mindre svevestøv, ifølge Statens vegvesen. Fra i dag 1. november gjeninnføres det derfor miljøfartsgrense på utvalgte strekninger i Oslo. Det innebærer at farten settes ned til 60 km/t.

Når vårrengjøringen er gjennomført i april, går fartsgrensen tilbake til det normale.

Det er på innfartsveier med mye bebyggelse i nærheten at farten nå settes ned. Det gjelder blant annet Trondheimsveien mellom Sinsen og Grorud, Østre Aker vei mellom Øker og Stovner og E18 vestfra.

Bra for helsa

– Hensikten med miljøfartsgrensen er å sikre at vi overholder de lovpålagte grenseverdiene. Statens vegvesen har god dokumentasjon på at lavere fart reduserer spredning av svevestøv, bedrer luftkvaliteten og ikke minst er positivt for helsen. Summen av flere tiltak er nødvendig for at vi skal oppnå ytterligere reduksjon i nivået lav svevestøv langs riksveiene i Oslo, sier Elisabeth Syse fagansvarlig luft øst i Statens vegvesen.

Hun forklarer at spredning av svevestøv i lufta i stor grad er styrt av vær og vind. Når været er tørt og vinterlufta klar, vil høy hastighet bidra til å virvle opp mer støv. Men regnvær er heller ikke gunstig, siden våt asfalt slites 3-5 ganger mer enn tørr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer