Her må du passe deg

Det er varslet automatiske gjennomsnittsmålinger på 11 nye strekninger i løpet av 2011.

AUTOMATISKE GJENNOMSNITTSMÅLINGER: 11 nye strekninger innfører automatiske gjennomsnittsmålinger i år.
AUTOMATISKE GJENNOMSNITTSMÅLINGER: 11 nye strekninger innfører automatiske gjennomsnittsmålinger i år. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar ga samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa tillatelse til å etablere automatiske gjennomsnittsmålinger på 11 nye strekninger i 2011. Nå går startskuddet for de nye strekningene.

- Nøyaktig når det settes i gang er ikke helt avklart, det blir faset inn etterhvert som ting faller på plass, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen til DinSide.

Din mening

Hva synes du om automatiske gjennomsnittsmålinger? (Avsluttet)
Det er bak mål(76%) 3192
Det er helt greit(19%) 808
Ingen mening(5%) 189
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Nedenfor kan du se listen med hvor det blir etablert automatiske gjennomsnittsmålinger i år. Og dette er bare starten, i løpet av de kommende tre årene blir det ifølge Samferdselsdepartementet vurdert å etablere automatiske gjennomsnittsmålinger (streknings-ATK) på inntil 40 strekninger, inkludert årets 11 nye.

Retten har talt: Nå får de ta bilde av deg


E18 i Bamle i Telemark og E6 ved Dovreskogen var de første to strekningene hvor det ble etablert automatiske gjennomsnittsmålinger, i juni og juli 2009. I Nasjonal transportplan 2010-2019 bestemte regjeringen at det skulle innføres gjennomsnittsmålinger på Rv7 i Hallingdal og Rv3 i Østerdalen. De automatiske målingene på Rv3 startet opp i mai 2010. Ut i fra dette, kan vi anta at det er Rv7 Hallingdal som er neste sted ut med oppstart av automatiske gjennomsnittsmålinger.

De nye strekningene

Ifølge Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen, er halparten av strekningene klare, mens det ennå jobbes med å identifisere og avklare nytten av gjennomsnittsmålinger på de øvrige strekningene på lista. Denne jobben gjøres i de enkelte distriktene, og er ifølge Vinje ennå ikke ferdig.

  Her kommer det automatiske gjennomsnittsmålinger i 2011:
 • Fv 653 Eiksundtunnelen, Møre og Romsdal
 • E39 Byfjordtunnelen, Rogaland
 • E6 Helltunnelen, Trøndelag
 • E8 Tromsøysundtunnelen, Troms
 • Rv 7 Hallingdal, Buskerud
 • E8 Lavangsdalen, Troms

  Disse strekningene er under evaluering, men det er sannsynlig at det blir etablert gjennomsnittsmålinger på disse strekningene:
 • Rv 475 Flekkerøytunnelen, Vest-Agder
 • E16 Lærdalstunnelen, Sogn og Fjordane
 • Rv 25 Elverum-Trysil, Hedmark
 • Rv 4 Stryken – Grua, Oppland
 • Fv 57 Lindås – Lauås syd, Hordaland

Personvernnemnda tillater fotografering

Etter innføringen av de første prøvestrekningene med gjennomsnittsmålinger i 2009, ville Datatilsynet stoppe Vegvesenets fotopraksis. Datatilsynet påla Vegvesenet å kun fotografere biler som kjørte for fort, i motsetning til dagens praksis hvor alle passerende bilene fotograferes, for så å slette de som holder fartsgrensen. Fotobevisene av de som overskrider hastighetsbegrensningnene, blir selvsagt lagret og sendt videre.

Nå har Personvernnemnda behandlet saken, og de gir Statens vegvesen medhold og tillatelse til å fortsette etter dagens praksis. Vedtaket er fra mars 2011.

Saken er tidligere publisert 8.mai i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer