Takboks-trøbbel

Her ryker du

Hele boksen kan løsne fra taket eller skiene i boksen kan bli kastet ut som prosjektiler. Mange gjør feil når de laster takboksen for påsketuren.

SJEKK DETTE: For mye last i takboksen er trafikkfarlig og gir bilen dårligere kjøreegenskaper. Det er tre ting du må sjekke for å finne hva du lovlig kan laste, forklarer Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF
SJEKK DETTE: For mye last i takboksen er trafikkfarlig og gir bilen dårligere kjøreegenskaper. Det er tre ting du må sjekke for å finne hva du lovlig kan laste, forklarer Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg påske og tur på hytta eller fjellet. For mange er takboksen helt nødvendig for å få med seg all bagasjen.

For å sikre at det ikke oppstår farlige situasjoner dersom du får en bråbrems eller havner i en kollisjon, er det tre ting som er viktig å passe på: Hvor mye tåler taket på bilen? Hvor my vekt er stativet som fester boksen til taket godkjent for? Og hvor mye kan du lovlig laste i selve boksen?

Null taklast

De fleste moderne biler er godkjent for en taklast på 75 kilo. Noen, slik som Kia e-Soul, kan ta 100 kilo. Hvor mye din bil er godkjent for, finner du i vognkortet.

Flere populære elbiler er imidlertid ikke godkjent for taklast i det hele tatt. Det gjelder blant annet BMW i3, Hyundai Ioniq og Renault Zoe. Tesla Model X er heller ikke typegodkjent for taklast. Nissan Leaf, som er Norges mest solgte elbil, er godkjent for bare 35 kilo. Det betyr at med vekten av takstativet og takboksen, kan denne grensen allerede være nådd.

Dette er lovlig

Men det er ikke bare hva bilen er godkjent for du må sjekke. Dersom taket på bilen tåler 75 kilo, men stativet som fester boksen til taket bare er godkjent for 60 kilo, er det dette siste som gjelder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.