Takboks-trøbbel

Her ryker du

Hele boksen kan løsne fra taket eller skiene i boksen kan bli kastet ut som prosjektiler. Mange gjør feil når de laster takboksen for påsketuren.

SJEKK DETTE: For mye last i takboksen er trafikkfarlig og gir bilen dårligere kjøreegenskaper. Det er tre ting du må sjekke for å finne hva du lovlig kan laste, forklarer Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF
SJEKK DETTE: For mye last i takboksen er trafikkfarlig og gir bilen dårligere kjøreegenskaper. Det er tre ting du må sjekke for å finne hva du lovlig kan laste, forklarer Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg påske og tur på hytta eller fjellet. For mange er takboksen helt nødvendig for å få med seg all bagasjen.

For å sikre at det ikke oppstår farlige situasjoner dersom du får en bråbrems eller havner i en kollisjon, er det tre ting som er viktig å passe på: Hvor mye tåler taket på bilen? Hvor my vekt er stativet som fester boksen til taket godkjent for? Og hvor mye kan du lovlig laste i selve boksen?

Null taklast

De fleste moderne biler er godkjent for en taklast på 75 kilo. Noen, slik som Kia e-Soul, kan ta 100 kilo. Hvor mye din bil er godkjent for, finner du i vognkortet.

KJEKT Å HA: Mange er helt avhengig av en takboks for å få med seg alt familien trenger på påskeferien. Det er spesielt viktig at du fester ski og snøbrett med skarpe kanter riktig. Foto: Rune Korsvoll
KJEKT Å HA: Mange er helt avhengig av en takboks for å få med seg alt familien trenger på påskeferien. Det er spesielt viktig at du fester ski og snøbrett med skarpe kanter riktig. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Flere populære elbiler er imidlertid ikke godkjent for taklast i det hele tatt. Det gjelder blant annet BMW i3, Hyundai Ioniq og Renault Zoe. Tesla Model X er heller ikke typegodkjent for taklast. Nissan Leaf, som er Norges mest solgte elbil, er godkjent for bare 35 kilo. Det betyr at med vekten av takstativet og takboksen, kan denne grensen allerede være nådd.

Dette er lovlig

Men det er ikke bare hva bilen er godkjent for du må sjekke. Dersom taket på bilen tåler 75 kilo, men stativet som fester boksen til taket bare er godkjent for 60 kilo, er det dette siste som gjelder.

Det betyr likevel ikke at du kan ha 60 kilo last i boksen. Først må vekten av selve stativet og boksen trekkes fra. Stativet veier ofte fra 3-5 kilo og boksen kanskje 30 kilo. Da sitter du igjen med bare 25 kilo som du kan laste i boksen for å kjøre lovlig.

DÅRLIGE BOKSER: I en kollisjonstest som NAF og Testfakta gjennomførte i fjor, var det to bokser der ski og utstsyr ble skutt i vei ut av boksen. Foto: NAF/Testfaktab
DÅRLIGE BOKSER: I en kollisjonstest som NAF og Testfakta gjennomførte i fjor, var det to bokser der ski og utstsyr ble skutt i vei ut av boksen. Foto: NAF/Testfaktab Vis mer

Det er ikke mange som tar seg bryet med å veie hver gjenstand de putter i takboksen, men her har NAF hjulpet oss med en beregning:

Enkel vekt-sjekk

- Vi gjorde en test av pakking av takboks der vi brukte tre par alpinski med støvler og staver, to par langrennski, et snowboard og to bager med klær. Til sammen veide dette ca. 40 kilo. Det gir en pekepinn på vekten av utstyr som det er vanlig å ha med i vinterfjellet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Norge Automobil-Forbund.

Alle bokser har i tillegg en egen vektbegrensning som du må sjekke og ikke overskride. Den er ofte mellom 50 og 75 kilo. Laster du mer enn dette, er det ikke sikkert innfestingspunkter og festestropper i selve boksen tåler en bråbrems eller en kollisjon.

SÅ MYE: Dette tilsvarer rundt 40 kilo last. Om du kan laste så mye i boksen finner du ut ved å sjekke hva taket på bilen, boksen og takstativet tåler. Foto: NAF
SÅ MYE: Dette tilsvarer rundt 40 kilo last. Om du kan laste så mye i boksen finner du ut ved å sjekke hva taket på bilen, boksen og takstativet tåler. Foto: NAF Vis mer

Farlig dårlig

Svenske Testfakta, sammen med Norges Automobil-Forbund, testet i fjor åtte bokser i "kollisjoner" og for brukervennlighet. Vinneren av testen ble Packline NX Premium. Den klarte kollisjonstestene med glans, men var relativt tung å få på plass på taket. Dessuten er den dyrest av alle. På de neste plassene kom Packline Twin og Thule Motion.

Tre av boksene i testen fikk problemer allerede i kollisjonstesten i 30 km/t. Festestroppene røk og innholdet skutt i vei ut av boksene.

- Når du pakker takboksen for påskefjellet må du sørge for at lasten er skikkelig festet med festestroppene som er i boksen. Pass på at skarpe kanter på skiene ikke ligger mot stroppene slik at de kuttes i en bråstopp, råder Sødal.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer