Her ryker forsikringen

Et islagt vann kan lokke selv den mest rasjonelle bilfører ut på glattisen - på flere måter.

UVETTIG: Selv om man forsåvidt har lov til å kjøre på fjordisen, betyr det ikke at man kan gjøre hva som helst, og heller ikke at man er oppfører seg i henhold til forsikringsvilkårene. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv
UVETTIG: Selv om man forsåvidt har lov til å kjøre på fjordisen, betyr det ikke at man kan gjøre hva som helst, og heller ikke at man er oppfører seg i henhold til forsikringsvilkårene. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide Motor har kjørt bil på islagte vann flere ganger. Under organiserte forhold er det veldig moro, og vi har kjørt på is både i Norge og Sverige. Turene til Arjeplog i Sverige er kanskje de morsomste turene, hvor vi i hovedsak har testet firehjulsdrift på BMW.

I Nord-Sverige ligger det omlag 20 testsentere for bil. Aktører som Porsche, BMW Volkswagen, Bosch og Continental bruker det kalde klimaet og store islagte innsjøer som testarena for nye biler, dekk og elektronikk.

Test av Dynamic Performance Control i Arjeplog.

Test av BMW firehjulsdrift i Arjeplog.

På kartene til Google kan man lete seg frem til testanlegg for biler. Sjekk for eksempel denne lenken: Dette er ikke resultatet etter en UFO-landing. Dette er en testbane. Dessverre er bildekvaliteten på Google-maps forholdsvis dårlig i en del grisgrendte strøk.

Pass opp

Her hjemme skal man passe seg grundig for hva man gjør på isen. Motorisert ferdsel i utmark er i utgangspunktet forbudt, og kjøring på islagte vann kommer inn under den loven. (Kjøring i utmark kan imidlertid være lovlig med ATV, traktor og snøscooter. Spesielle regler gjelder.) – Det er i utgangspunktet ikke lov å kjøre på isen, derfor er det lite å hente på kaskoforsikringen der. Det er ansett regnet som grovt uaktsomt å begi seg ut på islagt vann med en bil som veier fra 1,2 tonn og oppover, sier fagsjef Kurt Isak Undereidet i If Skadeforsikring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.