Her ryker lappen...

... og 6.000 kroner.

Oslo (NW): I vinterhalvåret går det ikke en dag uten at politiet bøtelegger bilførere som kjører med isete vinduer.

Ved utgangen av november 2007 hadde 199 nordmenn blitt bøtelagt for å ha kjørt ’’uten tilstrekkelig utsyn’’, viser tall fra Utrykningspolitiet. I de fleste tilfellene betyr det at bilføreren har kjørt med vinduene fulle av is. Året før fikk over 300 bilister bot for samme forseelse.

De fleste skjønner fort hva det gjelder når de blir vinket inn av politiet.

– Jeg kan ikke komme på en eneste sak som har havnet i retten. De fleste vet at de har gjort noe galt og vedtar forelegget på stedet, sier politiinspektør Egil Brekke i Oslo politidistrikt.

FOTO: Kjell M. Kaasa, Newswire
FOTO: Kjell M. Kaasa, Newswire Vis mer


Størsteparten av de som får bot, får et forenklet forelegg på 2000 kroner. Et typisk tilfelle er at halve frontruten er nediset. Et annet er vinduene har dugget igjen etter oppstart.

Men av og til er det mer gravende tilfeller som kommer kjørende.

– Når det er opplagt at bilføreren ikke har gjort noen ting for å fjerne is, blir det inndragning av førerkortet i tre måneder. I tillegg vanker det en bot på 6000 kroner, sier Brekke.

Hva mener du?

Er det riktig å ta førerkortet fra folk som kjører med dårlig sikt ut av bilen? (Avsluttet)
Ja, det har de godt av.(73%) 4476
Nei, det får være grenser.(19%) 1136
Er usikker...(8%) 511
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Han forteller om tilfeller der politiet har stoppet biler helt dekket med snø, der føreren sitter og nærmest myser ut gjennom et hull i frontruta på størrelse med en femkrone.


Gidder ikke


– Folk er veldig late når det gjelder å fjerne is på vinduer, enda den jobben er fort gjort i dag. Ha for eksempel en flaske med isfjerner liggende i bilen og dusj vinduene med den, da forsvinner isen i løpet av sekunder, sier Tore Abrahamsen i Biltema.

Isfjerneren kan også brukes på speil og lykter.

Det er ikke bare de klassiske isskrapene du kan bruke mot is lenger. Biltema har det de kaller pre-icer, som sprayes på om kvelden og sørger for at vinduene ikke iser til om natten.

– Presenninger er også velegnet til å holde vinduene rene. Det går mest av presenninger som bare dekker frontruta, såkalte tophatter. De er også de enkleste å håndtere, sier Tore Abrahamsen i Biltema.

Det går også an å sette en liten luftavfukter i bilen for å hindre at vinduene fryser på innsiden.

– Luftavfukter i bilen er et litt ukjent triks mot kondens som få benytter seg av. Men effekten er bra for den som ønsker å spare tid på å få klar sikt innenfra, sier Abrahamsen.

Tar ikke alle


Politiet er klar over at de bare tar noen få av de som kjører med nedisete vinduer.

– De fleste blir stoppet på store veier. Mange rekker å tine vinduene på småveiene som går inn til de større fartsårene. Det kan bety at de kjører med elendig sikt en kilometer eller to i boligstrøk, der det ofte er mange barn, sier Egil Brekke i Oslo-politiet.

Kilde: Newswire v/Kjell M. Kaasa

  • Våre tips:

    Vår artikkel om hvordan unngå den farlige kjøringen "i blinde" om morgenen - og dens konsekvenser - kan du lese her.

  • [Ugjyldig objekt (debatt)]    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer