Miste lappen

Her ryker lappen

I begynnelsen av april ble en sjåfør målt med 0,8 sekunders avstand til bilen foran på E6 i Levanger. Dermed røyk lappen.

FARLIG KJØRING: En avstand til bilen foran på mindre enn ett sekund når du kjører lastebil, betyr som oftest at lappen ryker. Kjører du personbil betyr det 7250 kroner i bot og tre prikker i førerkortet. Foto: Politiet
FARLIG KJØRING: En avstand til bilen foran på mindre enn ett sekund når du kjører lastebil, betyr som oftest at lappen ryker. Kjører du personbil betyr det 7250 kroner i bot og tre prikker i førerkortet. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

UP-sjefen er klar på at bilister som presser seg helt opp i støtfangeren på bilen foran både kan skape alvorlige ulykker og bidra til stor utrygghet for sjåføren i bilen foran.

At du kan miste førerkortet for å holde for kort avstand til bilen foran er ukjent for mange. At du også kan få en bot på 7450 kroner og tre prikker i førerkortet er det nok også mange som ikke har fått med seg.

Det virker i hvert fall ikke slik når du kjører på de mest trafikkerte veiene rundt om i landet. Til stadighet kommer det biler bakfra som legger seg helt opp på støtfangeren i et forsøk på å presse seg forbi.

Det var antall prikker i førerkortet som gjorde at mannen som ble stoppet i Levanger mistet lappen. Han hadde flere prikker fra tidligere.

Grensen for å miste førerkortet umiddelbart med for kort avstand til bilen foran, er ellers 0,5 sekunderer.

Tre sekunder er regelen

- Hovedregelen er at du skal ha en avstand på minst tre sekunder til kjøretøyet foran. Da har du tid til å reagere dersom det plutselig bråbremser eller stopper. En enkel måte å finne riktig avstand er å telle ett tusen og en, ett tusen og to, ett tusen og tre, fram til et punkt som kjøretøyet foran har passert, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

SKAPER ULYKKER: - Bilister som presser seg helt opp i støtfangeren på bilen foran kan skape alvorlige ulykker og bidra til stor utrygghet for andre trafikanter, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Foto: Politiet
SKAPER ULYKKER: - Bilister som presser seg helt opp i støtfangeren på bilen foran kan skape alvorlige ulykker og bidra til stor utrygghet for andre trafikanter, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Foto: Politiet Vis mer

Han er klar på at bilister som presser seg helt opp i støtfangeren på bilen foran både kan skape alvorlige ulykker og bidra til stor utrygghet for sjåføren i bilen foran.

Bot og prikker

- Derfor er dette noe vi ser svært alvorlig på. Det viser også reaksjonene vi gir når vi oppdager slik kjøring. Hvert år stopper vi flere hundre bilister for dette. De siste årene har mellom 50 og 60 bilister blitt anmeldt og mistet førerkortet, sier Smedsrud.

Fører du et kjøretøy med tillatt totalvekt ikke over 3500 kg får du 7450 kroner i bot og tre prikker dersom du holder mindre enn ett sekunds avstand til kjøretøyet foran.

- Er avstanden mindre enn 0,5 sekunder ender det som regel med anmeldelse og førerkortbeslag.

7450 kroner i bot

Fører du et kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg får du 7.450 kroner i bot og tre prikker dersom avstanden er mindre enn 1,5 sekunder.

- Beslag av førerkort skjer ved avstand mindre enn ett sekund.

Lengre tapsperiode bør fastsettes når det har vært glatt føre eller vanskelige kjøreforhold for øvrig.

24 000 PÅKJØRSLER: I 2021 ble det rapportert inn 24 000 påkjørsler bakfra til forsikringsselskapene. I tillegg kommer de mer alvorlige ulykkene med personskader. Foto: Rune Korsvoll
24 000 PÅKJØRSLER: I 2021 ble det rapportert inn 24 000 påkjørsler bakfra til forsikringsselskapene. I tillegg kommer de mer alvorlige ulykkene med personskader. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dessuten vurderes førerkortbeslag ved trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader når det foreligger konkrete opplysninger om at for liten kjøreavstand er årsak til uhellet, presiserer UP-sjefen.

24 000 krasjer bakfra

Han forteller at politiet har flere måter å avsløre dette på. Den vanligste er avansert bruk av video og bildetelling.

At mange ikke holder riktig avstand, viser også de årlige skadetallene fra forsikringsselskapene tydelig. I fjor ble det meldt inn over 24 000 tilfeller av påkjørsler bakfra til selskapene. Til sammen ble det utbetalt 637 millioner kroner i erstatning etter slike skader. Dette gjelder bare materielle skader. I tillegg kommer de mer alvorlige tilfellene av påkjørsler bakfra, der det også er personskader inne i bilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer