Miste lappen

Her ryker lappen

I begynnelsen av april ble en sjåfør målt med 0,8 sekunders avstand til bilen foran på E6 i Levanger. Dermed røyk lappen.

FARLIG KJØRING: En avstand til bilen foran på mindre enn ett sekund når du kjører lastebil, betyr som oftest at lappen ryker. Kjører du personbil betyr det 7250 kroner i bot og tre prikker i førerkortet. Foto: Politiet
FARLIG KJØRING: En avstand til bilen foran på mindre enn ett sekund når du kjører lastebil, betyr som oftest at lappen ryker. Kjører du personbil betyr det 7250 kroner i bot og tre prikker i førerkortet. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

UP-sjefen er klar på at bilister som presser seg helt opp i støtfangeren på bilen foran både kan skape alvorlige ulykker og bidra til stor utrygghet for sjåføren i bilen foran.

At du kan miste førerkortet for å holde for kort avstand til bilen foran er ukjent for mange. At du også kan få en bot på 7450 kroner og tre prikker i førerkortet er det nok også mange som ikke har fått med seg.

Det virker i hvert fall ikke slik når du kjører på de mest trafikkerte veiene rundt om i landet. Til stadighet kommer det biler bakfra som legger seg helt opp på støtfangeren i et forsøk på å presse seg forbi.

Det var antall prikker i førerkortet som gjorde at mannen som ble stoppet i Levanger mistet lappen. Han hadde flere prikker fra tidligere.

Grensen for å miste førerkortet umiddelbart med for kort avstand til bilen foran, er ellers 0,5 sekunderer.

Tre sekunder er regelen

- Hovedregelen er at du skal ha en avstand på minst tre sekunder til kjøretøyet foran. Da har du tid til å reagere dersom det plutselig bråbremser eller stopper. En enkel måte å finne riktig avstand er å telle ett tusen og en, ett tusen og to, ett tusen og tre, fram til et punkt som kjøretøyet foran har passert, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer