Så fort kan du kjøre

Her ryker lappen

Blir du tatt for å kjøre 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. Mange blir imidlertid overraska når de mister førerkortet etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet.

DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP
DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år mister rundt 8 000 bilførere førerkortet på norske veier, ifølge Utrykningspolitiet. Mange vet ikke hvor grensa for førerkortbeslag etter råkjøring går.

Den er imidlertid helt tydelig: På en vei der fartsgrensa er 60 kilometer i timen eller lavere, ryker lappen når fartsoverskridelsen er 26 kilometer i timen eller høyere.

På en vanlig vei med fartsgrense 70, 80 eller 90 kilometer i timen, mister du førerkortet dersom du blir tatt i å kjøre 36 kilometer i timen eller mer for fort. På motorvei med fartsgrense 90 eller høyere, kan du faktisk kjøre 41 kilometer i timen over grensen før politiet tar fra deg lappen, ifølge Lovdata.

Ble overrasket

Mange opplever imidlertid at lappen ryker etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet enn dette.

Politiet på Øvre Romerike forteller DinSide om en bilfører som nylig ble stoppet i 115 kilometer i timen i en 80-sone på vei mot Eidsvoll i Viken.

I seg selv er dette under grensa for førerkortbeslag. Da politiet som stoppet bilføreren undersøkte «rullebladet» til mannen, viste det seg at han allerede hadde fem prikker i førerkortet. Fartsovertredelsen kvalifiserte til tre prikker og dermed var grensen på åtte prikker nådd.

Førerkortet ble beslaglagt. I tillegg fikk mannen en bot på 10 850 kroner.

HVOR LENGE?: Alt etter hvor fort du har kjørt, kan du miste førerkortet fra tre til 36 måneder. Etter grove fartsovertredelser må du ta lappen på nytt. Foto: UP
HVOR LENGE?: Alt etter hvor fort du har kjørt, kan du miste førerkortet fra tre til 36 måneder. Etter grove fartsovertredelser må du ta lappen på nytt. Foto: UP Vis mer

Doble prikker

Spesielt for ferske sjåfører, som ikke har hatt førerkortet i mer enn to år, kan førerkortbeslag på grunn av mange prikker komme som en stor overraskelse.

Disse bilførerne får nemlig dobbelt antall prikker for den samme forseelsen. Det betyr at to relativt lave fartsovertredelser, for eksempel at du blir tatt to ganger for å ha kjørt i 72 km/t i en 60-sone, fører til at lappen ryker.

Så lenge mister du

Hvor lenge du mister lappen, avhenger av hvor fort du har kjørt. Også her gir Lovdata klare retningslinjer for lengden av beslaget.

Tre måneder er minstetiden for beslag etter alvorlige brudd på fartsgrensen. Blir du tatt i mellom 76 og 82 kilometer i timen i en 50-sone, må du være uten førerkortet i fra tre til seks måneder. Har du kjørt i 130, kan førerkortet inndras i tre år.

Promille-tatt

Høy fartsovertredelse er bare ett forhold som kvalifiserer til inndragelse av førerkortet.

Kjøring i ruspåvirket tilstand er det andre området som medfører at mange mister lappen. Det skjer med rundt 4000 bilførere i året, ifølge UP.

Er det snakk om promillekjøring, skjer dette normalt dersom sjåføren har over 0,5 promille. Er du fersk sjåfør og har førerkortet på prøve, kan du uansett miste førerkortet med lavere promille enn dette.

FART OG RUS: Kjøring i rus er i tillegg til fart, den store årsaken til at bilister mister førerkortet på norske veier. Dette er også to av de vanligste årsakene til stygge ulykker. Foto: UP
FART OG RUS: Kjøring i rus er i tillegg til fart, den store årsaken til at bilister mister førerkortet på norske veier. Dette er også to av de vanligste årsakene til stygge ulykker. Foto: UP Vis mer

Må ta lappen på nytt

Uaktsom kjøring, brudd på vikeplikten og trafikkulykker er også forhold som kan resultere i at sjåføren får førerkortet beslaglagt. Her er det alvorlighetsgraden som fastslår hvordan straffeutmålingen blir.

Mange som har mista lappen, lurer på om de må kjøre opp igjen på nytt for å få tilbake førerkortet.

Har du blitt fratatt førerkortet for en kortere tid, normalt seks måneder eller mindre, trenger du ikke å kjøre opp på nytt.

Så lenge mister du førerkortet

FartTap av førerrett
Fartsgrense 50 km/t
76-82 km/t3-6 mnd.
82-90 km/t6-9 mnd.
Fartsgrense 80 km/t
116-120 km/t3-5 mnd.
120-130 km/t5-8 mnd.
Fartsgrense 100 km/t motorvei
141-145 km/t3-5 mnd.
145-147 km/t5-6 mnd.

Kilde: Lovdata – eksempler. Alle inndragningstider kan du lese på lovdata.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer