Så fort kan du kjøre

Her ryker lappen

Blir du tatt for å kjøre 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. Mange blir imidlertid overraska når de mister førerkortet etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet.

DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP
DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år mister rundt 8 000 bilførere førerkortet på norske veier, ifølge Utrykningspolitiet. Mange vet ikke hvor grensa for førerkortbeslag etter råkjøring går.

Den er imidlertid helt tydelig: På en vei der fartsgrensa er 60 kilometer i timen eller lavere, ryker lappen når fartsoverskridelsen er 26 kilometer i timen eller høyere.

På en vanlig vei med fartsgrense 70, 80 eller 90 kilometer i timen, mister du førerkortet dersom du blir tatt i å kjøre 36 kilometer i timen eller mer for fort. På motorvei med fartsgrense 90 eller høyere, kan du faktisk kjøre 41 kilometer i timen over grensen før politiet tar fra deg lappen, ifølge Lovdata.

Ble overrasket

Mange opplever imidlertid at lappen ryker etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet enn dette.

Politiet på Øvre Romerike forteller DinSide om en bilfører som nylig ble stoppet i 115 kilometer i timen i en 80-sone på vei mot Eidsvoll i Viken.

I seg selv er dette under grensa for førerkortbeslag. Da politiet som stoppet bilføreren undersøkte «rullebladet» til mannen, viste det seg at han allerede hadde fem prikker i førerkortet. Fartsovertredelsen kvalifiserte til tre prikker og dermed var grensen på åtte prikker nådd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer