Så fort kan du kjøre

Her ryker lappen

Blir du tatt for å kjøre 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. Mange blir imidlertid overraska når de mister førerkortet etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet.

DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP
DETTE ER GRENSA: Kjører du over 26 km/t for fort i en 60-sone, ryker lappen. På motorvei er situasjonen en helt annen. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år mister rundt 8 000 bilførere førerkortet på norske veier, ifølge Utrykningspolitiet. Mange vet ikke hvor grensa for førerkortbeslag etter råkjøring går.

Den er imidlertid helt tydelig: På en vei der fartsgrensa er 60 kilometer i timen eller lavere, ryker lappen når fartsoverskridelsen er 26 kilometer i timen eller høyere.

På en vanlig vei med fartsgrense 70, 80 eller 90 kilometer i timen, mister du førerkortet dersom du blir tatt i å kjøre 36 kilometer i timen eller mer for fort. På motorvei med fartsgrense 90 eller høyere, kan du faktisk kjøre 41 kilometer i timen over grensen før politiet tar fra deg lappen, ifølge Lovdata.

Ble overrasket

Mange opplever imidlertid at lappen ryker etter å ha blitt stoppet i lavere hastighet enn dette.

Politiet på Øvre Romerike forteller DinSide om en bilfører som nylig ble stoppet i 115 kilometer i timen i en 80-sone på vei mot Eidsvoll i Viken.

I seg selv er dette under grensa for førerkortbeslag. Da politiet som stoppet bilføreren undersøkte «rullebladet» til mannen, viste det seg at han allerede hadde fem prikker i førerkortet. Fartsovertredelsen kvalifiserte til tre prikker og dermed var grensen på åtte prikker nådd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.