Her ser du Nissans fremtid

Små og søte roboter skal bli til store og tøffe selvstyrte biler.

Disse små smartingene er nøkkelen til Nissans utvikling av selvstyrte biler. Foto: Nissan
Disse små smartingene er nøkkelen til Nissans utvikling av selvstyrte biler. Foto: Nissan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er små og selvstyrte, og representerer Nissans fremtid.

Robotene, som har fått navnet Eporo, fungerer som prøvekaniner for teknologien som etter hvert skal benyttes i Nissans selvstyrte biler.

Denne teknologien ligger i ikke alt for fjern fremtid, faktisk har Nissan denne uken sagt når de forventer å ha de første bilene klare for salg.

Google har allerede hatt selvstyrte biler på veiene, og flere andre bilprodusenter har eksperimentert med den nye teknologien, blant annet BMW og Volkswagen.

– Kommer i 2020

I en pressemelding skriver Nissan at de "vil være klare med revolusjonære og kommersielt tilgjengelige Autonomous Drive i flere biler innen 2020".

Autonomous Drive er altså navnet på teknologien som sørger for at bilen styrer seg selv.

Volvo har sin egen vri

Det er også her Eporo-robotene kommer inn i bildet. En video Nissan har publisert på YouTube viser dem kjørende rundt på en liten innendørs testbane.

Avanserte fisk

Teknologien de benytter, sammen med forskjellige algoritmer, gjør at robotene kan kjøre i stim eller på rekke, og de kan også følge en leder, enten det er en annen robot eller et menneske.

De oppfører seg med andre ord som fisk, eller som andefamilien som skal over veien.

Synsfeltet deres er 180 grader, og de vil stoppe for hindringer - eventuelt navigere rundt dem om det er mulig.

Erfaringene Nissan får fra robotene skal brukes i utviklingen av bilene.

Flere utfordringer

Litt mer om 2020-målsettingen: Det er langt ifra sikkert at du får se Nissan-biler styre seg selv på norske veier om syv år.

Og årsaken er enkel. For selv om teknologien er klar om syv år, er det ikke nødvendigvis slik at lovgivende myndigheter er overbevist om at det er trygt.

Dette har sannsynligvis også Nissan tenkt på. Det er nok ikke uten grunn at de sier at de vil "være klar med" bilene, og ikke at de vil være å se på veiene i 2020.

Uansett virker det som selvstyring prioriteres. Innen slutten av neste regnskapsår skal de ha en testbane klar, dedikert til å teste selvstyrte biler.

(via Autonews, Motor Authority)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer