EU-kontroll

Her sjekker du når bilen må kontrolleres

Fra februar i år ble det innført nye regler for når bilen din må på kontroll, men det er enkelt å sjekke når fristen er for din bil.

NÅR ER FRISTEN FOR EU-KONTROLL? Du kan sjekke når fristen er for din bil på Vegvesenets nettsider. Foto: NTB Scanpix
NÅR ER FRISTEN FOR EU-KONTROLL? Du kan sjekke når fristen er for din bil på Vegvesenets nettsider. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 8. februar i år ble det innført nye regler for EU-kontroll av bilen din, som ifølge Statens vegvesen gir bileierne større fleksibilitet.

Samtidig kan det kanskje være vanskeligere å holde oversikt over når du egentlig må gjennomføre kontrollen - ettersom det ikke lenger holder å ta en kikk på det siste sifferet på registreringsnummeret ditt, som tidligere sa noe om når bilen måtte inn.

Det fins heldigvis en enkel måte å sjekke det på.

Sjekk neste frist for EU-kontroll

De nye reglene innebærer at kontroll-fristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente EU-kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt.

Dermed kan du ta EU-kontroll når du vil, så lenge bilen blir godkjent innen fristen.

Når denne fristen er for din bil, sjekker du enkelt på Vegvesenets nettsider, ved å plotte inn registreringsnummeret på bilen din.

Samtidig skal du også få beskjed når fristen for din bil nærmer seg:

- Vi sender brev til alle kjøretøyeiere 2-3 måneder før fristen for å minne om denne, forteller pressevakt Gro Bakkerud i Statens vegvesen til Dinside.

Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli konkurrerer i hvem som skifter hjul på bilen raskest. Video/klipp/regi: Thomas Rasmus Skaug / Endre Vellene Vis mer

OBS! Fristen er endelig

Har du fått godkjent EU-kontroll innen fristen kan du bruke kjøretøyet som normalt, det vil si om kjøretøyet ikke fikk mangler, eller fikk mangler med kode 1.

Har du derimot vært på EU-kontroll og fått mangler med kode 2 eller 3 er ikke kjøretøyet godkjent. Disse manglene må ifølge Statens vegvesens nettsider være rettet og godkjent innen den opprinnelige fristen, eller senest to måneder etter at EU-kontrollen ble utført (det som kommer først).

Når fristen har gått ut, får kjøretøyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet dersom du blir stoppet i kontroll.

Men slett ikke alle får bilen godkjent innen fristen:

- Antallet som har fått begjært kjøretøyet avskiltet etter at reglene ble endret i februar og frem til i dag er 213.866, forteller Bakkerud.

Hvor mange som faktisk har fått kjøretøyet avskiltet etter at de nye reglene kom, kan de ikke hente ut tall på, opplyser pressevakta til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer