Åpner «verdens største ladestasjon» for elbil i Norge

Her slår Bergen kommune Oslo på målstreken

– Bergen får kose seg i noen uker, kontrer Oslo-ordføreren.

VERDENS STØRSTE I SITT SLAG: Tirsdag 1. november åpner Bygarasjen i Bergen for elbillading ved 54 parkeringsplasser.  Foto: Bergen Parkering
VERDENS STØRSTE I SITT SLAG: Tirsdag 1. november åpner Bygarasjen i Bergen for elbillading ved 54 parkeringsplasser. Foto: Bergen Parkering Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bergen er et forbilde for andre byer og kommuner i hele landet, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk elbilforening engasjert til Dinside.

Tirsdag 1. november åpner nemlig byens parkeringsanlegg i «Bygarasjen» 54 plasser med framtidsrettet teknologi, dedikert elbil-lading. Så vidt elbilforeningen kjenner til, blir anlegget det største i verden av sitt slag.

Det er godt nytt for elbileiere som ikke får ladet bilen sin hjemme.

Bygarasjen tilbyr ikke hurtiglading, men futuristisk «fleksilading», som er dobbelt så rask som tidligere, tilsvarende ladestasjoner.

Stolte bergensere

JUBLER: Byrådsleder Harald Schjelderup (AP) i Bergen er stolt av byens nye parkeringsplasser for elbil.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
JUBLER: Byrådsleder Harald Schjelderup (AP) i Bergen er stolt av byens nye parkeringsplasser for elbil. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Denne pakken - og rosen fra elbilforeningen - får naturligvis politikerne i vestlandshovedstaden til å juble.

– Det er klart vi er stolte. Vi ønsker en grønn og fremtidsrettet utvikling i byen. Å legge til rette for flere ladepunkter gjør det å velge miljøvennlig enklere, utbryter byrådsleder Harald Schjelderup (AP) entusiastisk.

– Som bergenser er det selvsagt gledelig å registrere at Bergen viser vei for Oslo, legger han til med et glimt i øyet.

Slik ser det ut ved parkeringsplassene i Bygarasjen i Bergen:

Foto: Bergen Parkering
Foto: Bergen Parkering Vis mer
Foto: Bergen Parkering
Foto: Bergen Parkering Vis mer

Les også: Skal tapetsere Norge med ladestasjoner

Oslo slår tilbake

Bergenserne slår Oslo med minst mulig margin, ettersom hovedstaden har fått sitt tilsvarende prosjekt, med 86 elbil-plasser ved Akershus festning, utsatt ved flere anledninger.

GRATULERER BERGEN: Men ordfører Marianne Borgen (SV) ser fram til november, når Oslo åpner sitt eget store elbil-parkeringsanlegg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GRATULERER BERGEN: Men ordfører Marianne Borgen (SV) ser fram til november, når Oslo åpner sitt eget store elbil-parkeringsanlegg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

– Vi må bare gratulere Bergen med dette. Det er flott av de største byene i Norge legger til rette for å ha konkurranse når det kommer til miljøtiltak, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), som likevel må innrømme at det er surt å bli slått på målstreken.

Borgen forklarer at kommunen gjentatte ganger har fått ekstra pålegg knyttet til brannsikkerhet i parkeringsanlegget, men at de nå forventer at det skal være klart for åpning i løpet av november.

– Så Bergen får kose seg i noen uker til. Det er bare et tidsspørsmål, så kommer vi. Bergenserne får noe nytt å strekke seg etter snart, sier ordføreren med et lite smil.

– Ekstrapoeng til Bergen

Ordkrigen mellom byene er helt uskyldig, men Haugneland i elbilforeningen mener det er bra at Norges største byer kniver med hverandre om å være mest frampå.

– Bergen har alltid vært der når det gjelder å legge til rette for elbil. Det ser vi på salgsstatistikken. De har konkurranse fra Oslo om å være elbilhovedstad, men med dette har de fått noen ekstra poeng, sier han.

– Det er samtidig inspirerende at de to byene utfordrer hverandre på miljøvennlige og fremtidsrettede løsninger, legger Schjelderup til.

«Verdens største»

PÅ E6: 31. august åpnet Tesla verdens største superlader-stasjon for elbiler på Nebbenes. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
PÅ E6: 31. august åpnet Tesla verdens største superlader-stasjon for elbiler på Nebbenes. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Vis mer

Det kan være vanskelig å være konkret om hva som faktisk er verdens største ladefelt for elbiler. For på Oslo Lufthavn er det allerede et felt med plass til 115 biler. Der benyttes det imidlertid gammel og tregere teknologi. Det finnes også et større anlegg på Fornebu, utenfor Oslo. Men det er ikke til offentlig bruk.

På Nebbenes, ved E6, i Eidsvoll kommune står det som av mange blir omtalt som verdens største ladeanlegg. Der er det «kun» plass til 28 biler, men hurtiglading. Dette er en type anlegg som er typisk mellom - og ikke i - storbyer.

Anlegget i Bygarasjen i Bergen er tilpasset byer, hvor elbilen lader mens eieren er på jobb, handler eller sover - noe som nok passer denne dama greit.

LES OGSÅ:
Har du husket piggdekkoblat?
Her kjøper og selger milliardærene bilene sine
Kjører du dame- eller mannebil?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer