Så dårlige er vi til å parkere

Her smeller det 60 ganger i timen

De verste dagene bulker vi 60 ganger i timen her. I fjor ble det meldt inn over 155.000 parkerings- og ryggeskader til forsikringsselskapene.

DÅRLIGE TIL Å PARKERE: I fjor fikk forsikringsselskapene inn over 155.000 meldinger om parkerings- og ryggeskader. På de verste dagene bulket vi for 1,3 millioner kroner i timen. Foto: Colurbox.
DÅRLIGE TIL Å PARKERE: I fjor fikk forsikringsselskapene inn over 155.000 meldinger om parkerings- og ryggeskader. På de verste dagene bulket vi for 1,3 millioner kroner i timen. Foto: Colurbox. Vis mer
Publisert

Tallene gir vel et ganske godt bilde på hvor dårlige vi nordmenn er til å rygge og parkere. Til tross for at alle nyere biler har sensorer i støtfangerne både foran og bak, så klarte vi altså å rygge på 58.765 biler i fjor. I tillegg fikk forsikringsselskapene inn meldinger om 76.473 andre påkjørsler av parkerte biler. Det siste er en økning på over 3.000 tilfeller sammenliknet med året før.

En million i timen

Det er nye tall fra Finans Norge, som samler statistikker fra alle forsikringsselskaper, som viser hvor dårlige vi er til å håndtere bilen på parkeringsplasser.

På de verste dagene, som typisk er før jul, ble det meldt inn i snitt skader for 30 millioner kroner hver dag til selskapene. Det vil si at det bulkes 60 ganger i timen, eller for 1,3 millioner kroner, disse dagene.

TYPISK SKADE: Mange tusen bileiere finner slike skader på bilen sin når de kommer ut i fra butikken. Det beste tipset er å parkere et stykke vekk fra inngangen. Foto: Gjensidige
TYPISK SKADE: Mange tusen bileiere finner slike skader på bilen sin når de kommer ut i fra butikken. Det beste tipset er å parkere et stykke vekk fra inngangen. Foto: Gjensidige Vis mer

Toppen av isfjellet

Hvis vi ser på ryggeskader og parkeringsskader totalt, så dreier dette seg om utbetalinger for 1,6 milliarder kroner i året. Tallet er så høyt at det er vanskelig å fatte. Likevel er dette bare toppen av det berømte isfjellet. Mange av disse skadene er såpass små at bileierne tar kostnaden for reparasjonen fra egen lommebok i stedet for å bruke forsikringen.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If. Han kjenner seg godt igjen i disse tallene.

- Parkeringsskader er en av de vanligste skadetypene innen forsikring. Å kjøre rundt på parkeringsplasser eller i parkeringshus krever like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du kjører på en motorvei. Det skal bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet til før det smeller, sier Clementz, som trøster med at skadene ofte er relativt små og at dette kan skje den beste.

TRANGE PLASSER: - Trange parkeringsplasser og bredere biler, gjør det stadig mer utfordrende å parkere, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Foto: If
TRANGE PLASSER: - Trange parkeringsplasser og bredere biler, gjør det stadig mer utfordrende å parkere, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Foto: If Vis mer

Halvparten sliter

I en undersøkelse om YouGov har gjort for If, klager over halvparten av de spurte over at parkeringsplasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.

- Det er nok ofte et pengespørsmål hvor godt albuerom en utbygger kan tillate seg utover parkeringsnormen. I tettbygde strøk er hver kvadratmeter parkeringsplass svært kostbar. I tillegg er mange av bilene nå betydelig bredere enn for noen år siden, noe som ikke gjør det enklere for folk å parkere, sier informasjonssjefen.

Ikke ved inngangen

I undersøkelsen til If svarer 43 prosent at de ofte parkerer et godt stykke unna inngangsdøra til kjøpesenteret eller butikken. Der er det romsligere. I tillegg svarer 33 prosent at de unngår å parkere ved siden av biler som ser gamle og bulkete ut.

Dette er også to av de gode tipsene som Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, kommer med for å unngå skader på bilen på en parkeringsplass.

Her smeller det 60 ganger i timen

Rygg på plass

- Stress ned, rygg inn i parkeringsluken og parker litt unna inngangspartiet. Det er gode tips for å unngå skader. Det er sikrere for omgivelsene og kan spare deg for mange ergrelser, sier Voll.

Hvorfor dagene før jul er ekstra utsatt med skader, har han en grei forklaring på: - I motsetning til flere andre store handledager, er julaften målstreken alle må over – uansett hvor travelt det ellers er. Sånt blir det mye stress av, sier Voll.

Gode tips for å unngå parkeringsskader

• Unngå mørke og trange parkeringshus.

• Unngå parkeringsplasser nær inngangspartiet.

• Rygg inn. Da er bilen lettere å manøvrere. Kjør ut. Da har du bedre oversikt.

• Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører/rygger ut.

• La ikke små barn åpne døren selv.

• Vær oppmerksom på at sensorene i støtfangerne ofte ikke fungerer vinterstid på grunn av snø og is.

• Pust med magen, ta deg god til og ikke stress.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer