Trafikkulykker

Her smeller det!

Fredag før høstferien er tradisjonelt en av de verste ulykkesdagene i trafikken. Forsikringsbransjen frykter at det blir enda verre i år, spesielt i Sør-Norge.

KAN SMELLE: Fredag før høstferien er blant de verste ulykkesdagene i året, skal vi tro forsikringsbransjen. Og det er spesielt en landsdel som er spesielt i faresonen i år. Foto: Shutterstock
KAN SMELLE: Fredag før høstferien er blant de verste ulykkesdagene i året, skal vi tro forsikringsbransjen. Og det er spesielt en landsdel som er spesielt i faresonen i år. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Fredag før høstferien er en av de verste ulykkesdagene i trafikken, på denne tiden av året, skal vi tro forsikringsbransjen. Nå varsler de varsko.

– I de to høstferieukene i fjor var det nær 20 000 bilskader for oppimot en halv milliard kroner. Vi frykter enda flere skader i år, med flere biler på veiene da ingen reiser til utlandet lenger, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Gult farevarsel - frykter enda flere ulykker

Det er sendt ut gult farevarsel for snø i sørlige fjellstrøk, og planlegger du biltur til hytta i disse områdene, bør du legge om til vinterdekk. Ta det derfor med ro - og kjør forsiktig.

– I fjor var det 1500 trafikkulykker fredag før høstferien, og det er grunn til å frykte at tallet blir enda høyere i år. De fleste ulykker skjer på ettermiddagstid når folk står i kø for å komme seg ut av byene. Mange bilister blir alltid overrasket av snø på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist var på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange altfor lenge med å skifte til vinterdekk, fortsetter Brandeggen.

Også Framtind påpeker at det er dobbelt så mange bilskader ved første snøfall eller når det fryser på for første gang.

– Antall skademeldinger økte med nær 80 prosent sammenlignet med øvrige dager i november i 2019, sier skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet.

Her skjer det

Tar en med helgene var det i fjor 11.294 trafikkulykker første uka i høstferien, og 8.167 ulykker i den andre ferieuka. Totalt var det nærmere 20.000 trafikkulykker de to høstferieukene. De estimerte kostnadene beløper seg til hele 454 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Skadetallene forteller at det er mye trafikk på veiene i høstferieukene, noe som er naturlig da veldig mange har fri fra jobb hele eller deler av perioden. De fleste ulykkene skjer mellom klokken 12 og 18, og sjåføren er i alderen 35-50 år. Det er dobbelt så mange menn bak rattet i ulykkesbilene som kvinner, og ulykker der kun én bil er involvert topper lista foran ryggeulykker, påkjørsler bakfra og påkjørsel på parkert bil, sier Brandeggen i Tryg Forsikring.

WINTER IS COMING: Vinteren er i anmarsj, og slik sjekker du om vinterdekkene er modne for utskiftning. Video: Dinside.no Vis mer

Mye vind og mye snø

Årets høstferie er som vanlig delt i to, med store deler av Øst- og Sørlandet neste uke og resten av landet uken etter. Værmeldingen for helga tyder på mye vind i Sør-Norge, og snø fra 700 meters høyde i indre og nordlige deler av Østlandet, samt østsiden av fjellene.

Husk derfor å ha bilen riktig skodd. Du er selv ansvarlig for at bilen er forsvarlig å kjøre. Kjører du uten tilstrekkelig veigrep kan politiet reagere med bøter eller til og med anmeldelse.

– Vi forholder oss til det som har med veigrep å gjøre, i hovedsak mønsterdybde. Det er per definisjon ikke ulovlig å kjøre med sommerdekk på vinteren, men så fort det skjer noe som skyldes dårlig veigrep så vil du du bli anmeldt, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent ved Trafikkorpset i Oslo Politidistrikt.

Kan også bli dyrt

En videre konsekvens kan være at også forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt. Da risikerer du redusert erstatning på opp mot 30 prosent av skadekostnaden.

– Konklusjonen er at det er smart å bytte dekk tidlig, og i alle fall ikke kjøre om du er i tvil om du har veigrep. En ting er at det fort blir dyrt, men verre er det at du risikerer å skade deg selv eller andre. Bytt dekk eller la bilen stå, sier Therese Nielsen i Framtind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer