Jaguar I-Pace i brann

Her står Årets bil i full fyr

Beviser at det ikke bare er Teslas elbiler som kan ta fyr.

UTBRENT: En Jaguar I-Pace sto natt til fredag i full fyr i Nederland. Foto: Autobahn
UTBRENT: En Jaguar I-Pace sto natt til fredag i full fyr i Nederland. Foto: Autobahn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En splitter ny Jaguar I-Pace, elektrisk SUV, brant opp i Nederland natt til forrige fredag 7. desember, mens den sto parkert i oppkjørselen. Det melder det nederlandske nettstedet Autobahn.

Hendelsen i den lille landsbyen Rumpt, i provinsen Gelderland, skjedde faktisk i samme uke som Jaguar I-Pace helt suverent ble kåret til Årets bil her hjemme i Norge. Årsaken til brannen? Det er det ennå ingen som vet.

Undersøker hendelsen

Det har tidligere blitt store oppslag når lignende ting har skjedd med Teslas elbiler. Nå er det altså en annen prestisje-elbil som for første gang har «tatt fyr av seg selv».

Jaguar uttaler at de nå har tilbakekalt den nedbrente bilen og forsøker å finne ut av hva som har skjedd med den. I undersøkelsene vil de samarbeide med nederlandske myndigheter.

- Jeg har fulgt med på saken. Men det tar nok tid å identifisere hva som egentlig har skjedd, sier presse- og pr-manager Søren Hyltoft i Jaguar/Land Rover Scandinavia til Dinside.

Det skal være fronten på bilen som er brent, og det spekuleres derfor i om det kan være en pyroman som har satt fyr på bilen. Ifølge Autobahn skal det nemlig ferdes en bilpyroman i nabobyen Culemborg, samtidig som batteripakken i Jaguar I-Pace ligger under bilen, ikke foran.

Bilen skal ifølge Hyltoft ikke ha stått på lading, da bilen tok fyr.

- Batteriet var tydeligvis intakt. Derfor kan man foreløpig bare spekulere i om brannen ble påsatt, eller om det var feil en med installasjonen eller bilen, sier han.

- Første gang

At hendelsen skjedde i Nederland er imidlertid ikke så rart. Etter Norge er nemlig Nederland landet i Europa som selger flest elbiler.

Jaguar er meget ferske på elbilmarkedet. Totalt er det hittil levert ut færre enn 5.000 av deres el-SUV, I-Pace, globalt. I Norge har tallet på nyregistrerte I-Pace på kort tid nådd omtrent 850. Og dette skal ifølge Hyltoft være første gang noen av dem tar fyr.

- Riktig. De aller fleste bilene er levert til Norge. Så statistisk sett hadde det vært større sjanse for at det skjedde der, sier han.

Elbil-nettstedet Electrek hevder det er mindre sjanser for at elbiler tar fyr, enn diesel- og bensinbiler. De skriver imidlertid at Tesla fortsatt etterforsker en brann fra tidligere i år, da en batteripakke i en Model S skal ha tatt fyr av seg selv i Los Angeles, USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer