Dieselgates gravplasser 2019

Her står VWs skandale-biler

Bilder viser 100.000-vis av Volkswagen-biler som står dumpet på flere identiske dieselgate-gravplasser rundt om i USA.

ÉN AV 37 «VW-KIRKEGÅRDER»: Om lag 300.000 Volkswagen- og Audi-biler står oppstilt på 37 store parkeringsplasser rundt omkring i USA. Dette bildet er fra en ørken-gravplass nær Victorville i California, fra 28. mars i fjor. Tallet på antall biler konsernet må kjøpe tilbake vil trolig passere langt over 400.000 i Statene. Foto: Reuters
ÉN AV 37 «VW-KIRKEGÅRDER»: Om lag 300.000 Volkswagen- og Audi-biler står oppstilt på 37 store parkeringsplasser rundt omkring i USA. Dette bildet er fra en ørken-gravplass nær Victorville i California, fra 28. mars i fjor. Tallet på antall biler konsernet må kjøpe tilbake vil trolig passere langt over 400.000 i Statene. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har snart gått fire år siden 18. september 2015 – da den enorme bomba smalt. At ett av verdens største bilkonsern, Volkswagen, hadde jukset med utslippet på nesten 11 millioner dieselbiler verden over.

Skandalen har økonomisk kostet konsernet enormt mye - omkring 30 milliarder euro (290 milliarder norske kroner, ifølge uttalelser fra VW selv til The Independent i mai i år. Og tallet fortsetter å vokse.

Det er saker på gang mot Volkswagen i flere land, blant annet i Tyskland om erstatning for kunder og aksjeeiere.

TALLET VOKSER: VW har hittil tapt 300 milliarder kroner på dieselgate, men med flere rettssaker og erstatningskrav på gang vil pengene fortsette å renne ut fra konsernet. Foto: Reuters
TALLET VOKSER: VW har hittil tapt 300 milliarder kroner på dieselgate, men med flere rettssaker og erstatningskrav på gang vil pengene fortsette å renne ut fra konsernet. Foto: Reuters Vis mer

Store gravplasser

I USA ble Volkswagen tvunget til å kjøpe tilbake 350.000 dieselbiler i tillegg til bøtene. Oppsiktsvekkende nok står fortsatt omkring 300.000 av disse bilene på 37 enorme parkeringsplasser i Statene. Bare 13.000 av bilene er solgt. 28.000 er sendt til skraphaugen.

Antallet biler som VW-konsernet må kjøpe tilbake fortsetter dessuten å øke, og totalt er det snakk om 437.000 dieselbiler på det amerikanske markedet, ifølge svenske mestmotor.se.

Amerikanske myndigheter har bestemt at VW må kjøpe opp eller bygge om 85 prosent av dieselbilene med et mer effektiv avgassystem.

Dette skal det store bilkonsernet ha utviklet systemer for å takle, men venter fortsatt på at myndighetene skal fullføre testingen og godkjenne endringene de har gjort. I påvente av dette står dermed bilene oppstilt på gigantiske parkeringsplasser rundt om i landet.

Situasjonen i USA er ulik Europa, da amerikanske forbrukerlover er mye strengere. Her har ikke VW blitt tvunget til å kjøpe tilbake biler eller å kompensere bileierne økonomisk.

I Norge og på resten av kontinentet har de rammede bilene blitt oppgradert med bedre avgassystemer, for å oppfylle utslippskravene.

Se flere bilder fra gravplassen her

ÉN AV 27 «VW-KIRKEGÅRDER»: Om lag 300.000 Volkswagen- og Audi-biler står oppstilt på 27 store parkeringsplasser rundt omkring i USA. Dette bildet er fra en ørken-gravplass nær Victorville i California, fra 28. mars i fjor. Tallet på antall biler konsernet må kjøpe tilbake vil trolig passere langt over 400.000 i Statene. Foto: Reuters

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer