Det har snart gått fire år siden 18. september 2015 – da den enorme bomba smalt. At ett av verdens største bilkonsern, Volkswagen, hadde jukset med utslippet på nesten 11 millioner dieselbiler verden over.

Slik ble VW avslørt
Skandalen har økonomisk kostet konsernet enormt mye - omkring 30 milliarder euro (290 milliarder norske kroner, ifølge uttalelser fra VW selv til The Independent i mai i år. Og tallet fortsetter å vokse.
Det er saker på gang mot Volkswagen i flere land, blant annet i Tyskland om erstatning for kunder og aksjeeiere.


Bilfabrikkene kan få enorme bøter fra EU
Store gravplasser
I USA ble Volkswagen tvunget til å kjøpe tilbake 350.000 dieselbiler i tillegg til bøtene. Oppsiktsvekkende nok står fortsatt omkring 300.000 av disse bilene på 37 enorme parkeringsplasser i Statene. Bare 13.000 av bilene er solgt. 28.000 er sendt til skraphaugen.
Antallet biler som VW-konsernet må kjøpe tilbake fortsetter dessuten å øke, og totalt er det snakk om 437.000 dieselbiler på det amerikanske markedet, ifølge svenske mestmotor.se.

Dieselgate-berørte VW-kunder krevd for 17.000,-
Amerikanske myndigheter har bestemt at VW må kjøpe opp eller bygge om 85 prosent av dieselbilene med et mer effektiv avgassystem.
Dette skal det store bilkonsernet ha utviklet systemer for å takle, men venter fortsatt på at myndighetene skal fullføre testingen og godkjenne endringene de har gjort. I påvente av dette står dermed bilene oppstilt på gigantiske parkeringsplasser rundt om i landet.
Situasjonen i USA er ulik Europa, da amerikanske forbrukerlover er mye strengere. Her har ikke VW blitt tvunget til å kjøpe tilbake biler eller å kompensere bileierne økonomisk.
I Norge og på resten av kontinentet har de rammede bilene blitt oppgradert med bedre avgassystemer, for å oppfylle utslippskravene.
Se flere bilder fra gravplassen her
