Ukens Veteran: Gmünd Porsche

Her startet Porsche-eventyret

Det er 70 år siden Porsches første egne bil kom på veien. Det feires med pilgrimsferd til Gmünd, landsbyen der sportsbileventyret begynte.

SKJULTE SKATTER: Bak disse dørene finnes en av verdens eldste Porsche-samlinger. Foto: Paal Kvamme
SKJULTE SKATTER: Bak disse dørene finnes en av verdens eldste Porsche-samlinger. Foto: Paal Kvamme Vis mer
Publisert

- Porsche har betydd alt for meg. Jeg legger meg til Porsche, sover med Porsche og våkner med Porsche. Så kommer jeg hit, sier Helmut Pfeifhofer (80) og skuer ut over en samling som er til å få gåsehud av.

En 1973-modell 911 2.7 RS - den ultimate 911.

I den gamle låven står 356-ere på rekke og rad, blant dem en ekte Speedster og en Carrera 2 som knapt er innkjørt. Mario Andretti sin gamle Porsche 962. En VW Kommandeurswagen - en av noen få firehjulsdrevne offroad-versjoner av VW-boblen, som ble laget under krigen. Og helt i andre enden av skalaen: Carrera GT, et utemmet beist av en hypersportsbil, med V10-motor, 612 selvpustende hestekrefter og omtrent null elektronisk assistanse.

- Men det er den jeg er mest stolt over, sier Pfeifhofer og nikker mot en metallisk skimrende Porsche, innerst i lokalet.

- Kun 52 slike ble bygget her i Gmünd, mellom 1948 og 1950. Den vesle bilen har 1,1-liters motor og bare 40 hestekrefter, og gir et primitivt, nesten hjemmelaget uttrykk. Men for Porsche-religiøse er disse Gmünd-kupeene den hellige gral.

«Sound of music»

Det er smellvakkert her. Fjellene er høye og luften klar, himmelen er Sapphire Blue, med noen flekker av Grand Prix White. Oppe i åssidene skimter vi kyr som gresser på grønne skråninger og lager melkesjokolade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer