Her taper biltyven

Mange moderne biler med nøkkelfri betjening er enkle å stjele, men mot noen har biltyven ikke en sjanse, viser en ny, stor test.

DE FLESTE STJELES ENKELT: Med rimelig digitalt utstyr, kan tyvene fange opp signalene fra bilnøkkelen. Da er det enkelt å låse seg inn, starte bilen og kjøre av sted. Av 501 bilmodeller som ble testet, var det 477 som lot seg stjele på denne måten. Mot 24 biler tapte tyven. Foto: Shutterstock/NTB
DE FLESTE STJELES ENKELT: Med rimelig digitalt utstyr, kan tyvene fange opp signalene fra bilnøkkelen. Da er det enkelt å låse seg inn, starte bilen og kjøre av sted. Av 501 bilmodeller som ble testet, var det 477 som lot seg stjele på denne måten. Mot 24 biler tapte tyven. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge stjeles det hvert år rundt 3000 biler. Mange av disse er dyre luksusbiler og mange kommer aldri til rette igjen. De kjøres rett til utlandet og forsvinner.

I høst meldte Øst politidistrikt at to Tesla Model S ble stjålet fra private gårdsplasser i løpet av samme natt. Bileierne hadde fortsatt nøklene.

Ifølge kommunikasjonssjef i Tesla, Even Sandvold Roland, var det mest sannsynlig snakk om et såkalt «relay-tyveri». Tyvene fanget opp signalene fra nøkkelen til bilene med et spesielt digitalt utstyr og kunne dermed både åpne og starte bilene.

Bare 24 klarte testen

De fleste moderne biler har såkalt nøkkelløs betjening av dørlåser og start av motoren. Døren låses opp når du nærmer deg bilen, eller du må trykke på en del av dørhåndtaket for å aktivere låsen. Nøkkelen har du fortsatt i lommen – enkelt og behagelig når du kommer ut av butikken med bæreposer i begge hendene.

KAN IKKE STJELES: Av 501 bilmodeller som er testet, var det bare 24 som ikke lot seg stjele. Skoda Enyaq var en av disse. Foto: Rune Korsvoll
KAN IKKE STJELES: Av 501 bilmodeller som er testet, var det bare 24 som ikke lot seg stjele. Skoda Enyaq var en av disse. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

En ny omfattende test som NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC har gjort av 501 bilmodeller fra 2016, viser at dette også gjør det relativt enkelt for tyver å stjele bilen. Det var bare 24 bilmodeller som tyvene ikke klarte å komme seg inn i. I de 477 andre bilene med nøkkelfri betjening, kunne testerne til ADAC både komme seg inn i og kjøre vekk i.

Stjeler nøkkel-signalet

Politi og forsikringsbransje har lenge advart mot at tyver kan klare å «stjele» koden til bilnøkkelen din med ganske enkelt utstyr. Signalene som nøkkelen sender ut forlenges og fanges opp, selv om bilen står et godt stykke unna der nøkkelen befinner seg. Utstyret tyvene bruker kan kjøpes for et par tusenlapper.

Døren kan deretter låses opp på samme måte som om du hadde nøkkelen i lommen og startes ved å trykke på startknappen. Deretter kan bilen kjøres vekk. Så lenge tyven ikke stopper motoren, kan bilen kjøres langt av sted.

BEHAGELIG NØKKELLØS: De fleste moderne biler har et såkalt nøkkelløst system. Det er greit at bilen låser seg opp selv når du kommer fra butikken med hendene full av bæreposer, men det gjør bilen sårbar for tyveri. Foto: BMW
BEHAGELIG NØKKELLØS: De fleste moderne biler har et såkalt nøkkelløst system. Det er greit at bilen låser seg opp selv når du kommer fra butikken med hendene full av bæreposer, men det gjør bilen sårbar for tyveri. Foto: BMW Vis mer

Her taper tyven

De 24 bilmodellene som ADACs «tyver» ikke klarte å stjele, hadde såkalt UWB-teknologi (Ultra Wide Band) med signaler som det digitale utstyret ikke klarte å fange opp. UWB-teknologien måler avstanden fra nøkkelen til bilen svært nøyaktig, Dersom den blir kunstig forlenget med annet digitalt utstyr, reagerer ikke bilen på nøkkel-signalene.

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. Han sier at det er flere tiltak bileiere kan gjøre for at det skal bli vanskeligere for uvedkommende å kjøre av gårde i bilene deres.

Nøkkel i metallboks

– Finn en metallboks og legg nøkkelen i den. Fordi signalene fra nøkkelen går dårlig gjennom metall, vil dette trikset gjøre det mye vanskeligere å gjennomføre et slikt biltyveri, sier Clementz.

IKKE SLIK: Ikke la bilnøkkelen henge rett innenfor døra. Legg den i en metallboks, råder forsikringsbransjen. Da klarer ikke tyver å «stjele» signalene den sender ut. Foto: Rune Korsvoll
IKKE SLIK: Ikke la bilnøkkelen henge rett innenfor døra. Legg den i en metallboks, råder forsikringsbransjen. Da klarer ikke tyver å «stjele» signalene den sender ut. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

I de fleste tilfellene av biltyveri som blir meldt til Gjensidige, opplyser eieren at nøkkelen er stjålet. Mange nøkler blir stjålet på offentlige steder, som for eksempel garderober. I tillegg forsvinner et stort antall nøkler fra folks hjem, Mange er nok ikke klar over at de i realiteten går rundt med mange hundre tusen kroner i lomma. En stjålet nøkkel er det samme som en stjålet bil. sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer