Her vil de senke fartsgrensa

Utvider motorveien, men samtidig settes fartsgrensa ned.

STØYPROBLEMER: 13 danske kommuner ønsker å redusere fartsgrensene på motorveier. Foto: Vejdirektoratet
STØYPROBLEMER: 13 danske kommuner ønsker å redusere fartsgrensene på motorveier. Foto: Vejdirektoratet Vis mer
Publisert

Flere danske kommuner ønsker å redusere fartsgrensene på en rekke veier. Blant dem er Motorring 3 som går gjennom Gladsaxe og Lyngby kommune.

Det jobbes med å utvide motorveien med én fil, men samtidig ønsker kommunen å sette fartsgrensa ned til 80 kilometer i timen. Ifølge ingeniørselskapet MOE kan en reduksjon i fartsgrensa redusere antall støybelastede boliger i området med 18 prosent, skriver danske TV 2.

13 kommuner

I alt er det 13 kommuner som har bedt det danske veidirektoratet om å få redusere hastigheten. Overfor TV 2 opplyser Vejdirektoratet at støy ofte er årsaken til at kommunene ønsker lavere hastigheter på motorveiene.

De 13 danske kommunene er Aalborg, Aarhus, Vejle, Fredericia, Middelfart, Odense, Kerteminde, Nyborg, Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Furesø og Gentofte.

Flere europeiske storbyer har innført lavere hastigheter. I januar i fjor innførte Brussel i Belgia 30 km/t fartsgrense i byen. Unntaket er gjennomfartsveier, der grensen vil være 50 eller 70 km/t. I tillegg til å redusere ulykker, mener myndighetene at dette vil gjøre trafikken roligere, noe som igjen vil redusere både CO2-utslipp og trafikkstøy.

Samme fartsgrense gjelder i rundt 80 prosent av gatene i Berlin og i deler av Madrid, London og Amsterdam.

Det europeiske trafikksikkerhetsprogrammet vil også gjelde norske byer, som vil føre med seg en fartsgrense på 30 km/t i byer,

Støyplager

Ifølge Statens vegvesen er veitrafikkstøy den største støykilden utendørs, og årsak til nesten 80 prosent av den totale støyplagen hos befolkningen i Norge.

«I 2019 var rundt to millioner mennesker i Norge utsatt for trafikkstøy utenfor boligen sin som overstiger myndighetenes grenseverdi, det vi si over 55 dBA. En av de alvorligste plagene er søvnforstyrrelser. Andre plager kan være hodepine, nedsatt konsentrasjonsevne og tretthetsfølelse.

Støy er en stressfaktor. Det faktiske lydnivået fra støyen virker sammen med andre forhold i menneskers miljø. Ifølge Folkehelseinstituttet kan eksponering for støy øke risikoen for søvnforstyrrelser og hjerte- og karsykdom», skriver Vegvesenet på sine hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer