Hevder Tesla-en akselererer av seg selv

Dette svarer Tesla på anklagene.

UTILSIKTET AKSELERASJON: Det har angivelig vært flere tilfeller av at Tesla-er plutselig akselererer og skaper farlige tilfeller. For ordens skyld, det kommer inn klager på andre bilmerker av samme grunn. Foto: Rune M. Nesheim
UTILSIKTET AKSELERASJON: Det har angivelig vært flere tilfeller av at Tesla-er plutselig akselererer og skaper farlige tilfeller. For ordens skyld, det kommer inn klager på andre bilmerker av samme grunn. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter varsler gransking etter at flere Tesla-eiere har klaget på en rask og utilsiktet akselerasjon med sine Tesla-modeller. Det gjelder alle modeller.

Så mye som 127 klager, 110 ulykker og 52 skader skal være resultatet etter disse akselerasjonene med påfølgende tap av kontroll på bilen, ifølge rapportene.

Kan gjelde mange biler

Det er TV-stasjonen CNBC som skriver at amerikanske myndigheter har satt i gang gransking etter rapportene. NHTSA er et klage- og undersøkelsesorgan for trafikk, og de har myndighet til å tilbakekalle biler. I dette tilfellet kan det gjelde inntil 500.000 Tesla-er, produsert mellom 2013 og 2019.

Saken har fått ekstra oppmerksomhet etter historien til Jennifer Terry, som gikk ut i media med sine erfaringer om sin Model 3.

Hun opplevde først en utilsiktet akselerasjon, som hun raskt håndterte. Da kontaktet hun verkstedet for å få bilen undersøkt, og fikk en time langt frem i tid. Kun få dager senere skjedde det igjen. Da krasjet hun i tre biler – to personer ble skadet. Hun klaget da også på at noen av kollisjonsputene i bilen ikke fungerte.

Klagen mot Tesla er innsendt av den profilerte investoren Brian Sparks. Han sitter med store «short-posisjoner» i Tesla-aksjen og vil tjene penger på at den faller i verdi.

- Jeg sjekket NHTSAs nettsider for å se om det var flere Tesla-eiere som hadde opplevd det samme, og jeg forventet ikke å se at det var så mange liknende hendelser som var rapportert. Det var da jeg bestemte meg for å undersøke nærmere, sier investoren i en uttalelse til CNBC.

Tesla svarer

Terry har hele tiden spurt om å få data fra bilen og en kommentar fra Tesla. Det første får hun ikke, men et svar har hun fått - i form av en pressemelding.

- Det finnes ikke en utilsiktet akselerasjon i Teslas kjøretøy. Anklagen er falsk og ført frem av en «short» i Tesla. Vi etterforsker alle tilfeller der fører har klaget på dette problemet og i alle tilfeller der vi har hatt tilgang på bilenes data, har bilen oppført seg som den er designet å gjøre.

Flere sikkerhetstiltak

Tesla forklarer videre at både bremsepedalen og gasspedalen har to uavhengige sensorer. Hvis det er en feil på noen av disse, vil bilen kutte momentet i motoren. Det samme vil skje dersom du trykker brems og gass inn samtidig. Bremsen overstyrer gassen, en funksjon som også er på de fleste andre biler på markedet.

Short-selger

Shortsalg (også kjent som shorthandel og shorting) er en strategi hvor man selger aktiva man ikke eier, med formålet om senere å kjøpe dem tilbake. Ved shortsalg profitterer investoren på prisnedgang, og taper på prisoppgang.

Kilde: Wikipedia

Tesla forteller videre at Autopilot-sensoren er programmert til å gripe inn dersom systemene skjønner at det ikke var meningen å gi gass under gitte tilfeller. Da vil bilen også miste motorkraft, for å redusere skadeomfang. Hvert system er uavhengige og lagrer data, slik at Tesla kan finne ut akkurat hva som har skjedd.

- Vi er transparente med NHTSA og har diskutert de fleste tilfellene med dem. I hvert tilfelle vi har gått gjennom, har dataene fra bilen vist at den har fungert som den skulle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer