Norgesferie 2020

Hit kjører turistene i sommer

Én av tre skal på bilferie i sommer - dette kan påvirke avgjørelse om hvor i landet du skal feriere.

NORGESFERIE: Oversikten vår viser hvor nordmenn fra forskjellige deler av landet har tenkt seg på bilferie denne sommeren. Foto: Fremtind
NORGESFERIE: Oversikten vår viser hvor nordmenn fra forskjellige deler av landet har tenkt seg på bilferie denne sommeren. Foto: Fremtind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statistisk sentralbyrå gjennomføres syv av ti feriereiser i Norge med bil, og med corona-situasjonen vil andelen trolig øke ytterligere. Flere spørreundersøkelser som Dinside har fått tak i forteller at om lag én av tre nordmenn skal på bilferie denne sommeren.

Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

- Det blir travelt på norske veier, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Her ser du oversikten over hvor nordmenn planlegger å dra på bilferie i Norge denne sommeren. Det kan du ta med deg i din planlegging, for å unngå kø og «fulle» turistattraksjoner.

Hvor skal du/familien reise på bilferie i Norge?

Besøk til/fra Totalt Oslo og Viken Innlandet Agder og Sør-Østlandet Vestlandet Trøndelag Nord Norge
Vestlandet40 %48 %43 %35 %48 %31 %18 %
Nord-Norge35 %31 %32 %18 %18 %53 %87 %
Midt-Norge33 %34 %28 %33 %31 %43 %31 %
Østlandet25 %26 %17 %20 %33 %19 %20 %
Sørlandet24 %21 %26 %28 %36 %17 %7 %
Vet ikke/usikker14 %14 %15 %22 %13 %17 %5 %

Trygge biltips

Skadeforebygger Therese Nielsens enkle tips til de som skal på langtur i en travel norgesferie-sesong.

  • Kjør når du er våken og opplagt, og bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold plassen din i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlig situasjoner og enda lengre kø.
  • La mobilen ligge når du kjører. Gjør deg ferdig med tasting før du starter. Ikke send snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.

Vestlandet mest pop

En undersøkelse Respons Analyse har gjort for forsikringsselskapet viser at fire av ti nordmenn vil benytte Vestlandet som feriemål med bilen. 35 prosent vil dra til Nord-Norge, mens 33 vil besøke Midt-Norge.

Summen av alle reisemålene blir naturligvis mer enn 100, da noen skal besøke mange destinasjoner i løpet av ferien.

Statistikken viser også at hele 55 prosent av folk fra Oslo planlegger bilferien til Vestlandet. På veien vestover møter de en skokk av vestlendinger, for over 40 prosent av disse oppgir nemlig at bilferien går til Østlandet.

Planlegg

Skal du planlegge din reise er det lurt å ikke bare ta hensyn til hvor det er mest turister, men også hvor de fra ditt område reiser.

For eksempel vil 87 prosent av nordlendingene ta bilferien i Nord-Norge. Videre er det halvparten av trønderne som har tenkt seg lenger oppover i landet i løpet av sommeren.

Hele 46 prosent av dem som skal på ferie til Midt-Norge, kommer dessuten fra Agder og sørøst i landet. Det bidrar til trafikk på E18 og E6.

Hvordan skal du/dere overnatte på bilferie i Norge?

På hotell60 %
På hytte49 %
Hjemme hos familie eller bekjente38 %
I telt30 %
I hengekøye utendørs8 %
I rorbu7 %
I campingvogn3 %
På annen måte11 %
Vet ikke ennå9 %

Inn med telt

Videre viser statistikken at de aller fleste vil benytte seg av hotell (60%) og hytter (49%) på bilferien. Nesten fire av ti skal besøke venner og bekjente - i hvert fall bo hjemme hos dem - på den samme turen.

Nær 800.000 - eller én av tre - planlegger å bo i telt, og nesten én av ti (8%) vil satse på hengekøye som overnattingsalternativ på bilferien.

Det er rapportert om rekordhøyt salg av bobiler og campingvogner denne sesongen, så da er det kanskje ikke så rart at undersøkelsen viser at om lag 210.000 skal på campingvognferie.

Hvordan skal du/familien tilbringe sommerferien?

Være hjemme48 %
På hytta41 %
Bilferie32 %
Pusse opp eller gjøre oppgraderinger hjemme21 %
Telttur19 %
Båtferie7 %
Bruke DNT sine hytter6 %
Campingvognferie5 %
Annet14 %
Vet ikke8 %
Ingen planer5 %

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer