Økt trafikk i juli

Hit reiste vi på bilferie i sommer

Droppet Nordkapp og Geiranger, valgte kyst, fjell og Nordland.

NORGESFERIE: Det var trafikkøkning i juli og det var nordmenn som sto for den. Vi søkte nordover, vestover og til fjells. Foto: Rune M. Nesheim
NORGESFERIE: Det var trafikkøkning i juli og det var nordmenn som sto for den. Vi søkte nordover, vestover og til fjells. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn valgte som ventet bil på norgesferien, men la turen utenom noen av de mest kjente turistmålene. E6 i Nordland hadde en trafikkvekst på 50 prosent i juli.

Mange ville til Nordland

På forhånd hadde mange spådd at nordmenn kom til å dra på bilferie i eget land i sommer, og det slo til. I feriemåneden juli var det jevnt over mer trafikk enn samme måned i fjor. Tallene viser at mange flere enn vanlig dro nordover med bil.

TIL FJELLS: Bildene på Instagram løy ikke. Det var trafikkøkning til fjells også. Foto: Rune M. Nesheim
TIL FJELLS: Bildene på Instagram løy ikke. Det var trafikkøkning til fjells også. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

– På E6 ved Nordlandsporten i Grane kommune og Sørelva i Saltdal kommune var det trafikkvekst på rundt 50 prosent i juli. Også trafikken til Senja økte med 10 prosent. Lofoten, som hadde lite trafikk i juni, tok seg litt opp i juli, og trafikken lå omtrent på nivå med året før, sier divisjonsdirektør Per Morten Lund i Statens vegvesen.

Men nordmenn tok ikke turen helt til Nordkapp. Der var det 30 prosent nedgang i trafikk på Magerøya sammenlignet med juli i fjor.

Jevn vekst og flere omkomne

De fleste gjennomfartsårene og fjellovergangene i Sør-Norge hadde betydelig trafikkøkning i juli i år sammenlignet med juli 2019.

- E6 hadde en trafikkvekst gjennom Oppdal på 27 prosent, og 10 prosent vekst ved Lillehammer. Riksvei 3 ved Åmot økte med 12 prosent, og på riksvei 7 ved Geilo var økningen på 14 prosent.

FÆRRE I GEIRANGER: Det var færre som reiste til Geiranger i år. Foto: Lars Grønlund
FÆRRE I GEIRANGER: Det var færre som reiste til Geiranger i år. Foto: Lars Grønlund Vis mer

For riksvei 15 over Strynefjellet, E16 mellom Voss og Valdres og E134 over Haukeli var trafikkveksten på ca. 10 prosent, sier han. På sørlandet økte trafikken i juli med mellom 6 og 9 prosent både på E18 og E39, forteller Lund.

Det har dessverre vært en økning i antall omkomne i trafikken i sommer i forhold til i fjor. I juli omkom 9 mennesker i år mot rekordlave 6 samme periode i 2019.

Fjell og kyst

Hvis du synes det var mange bilder fra fjellturer i sosiale medier i juli, bygger trafikktallene opp under det. 20 prosent flere kjørte over Valdresflye i juli i år, mens trafikken til Sirdal i Rogaland økte med 22 prosent. Mellom Lesja og Åndalsnes økte trafikken med 11 prosent.

Kysten trakk også flere bilturister enn vanlig, påpeker Lund.

– E39 langs Vestlandet hadde trafikkøkning på ca. 20 prosent både ved Sveio i Rogaland og i Gulen i Sogn. Det samme hadde Atlanterhavsvegen på Nordmøre

Heller ikke i den store feriemåneden juli var det mange som la turen innom Geiranger, trafikken gikk ned med 6 prosent, mens trafikken over Trollstigen var på samme nivå som i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer