Hjelp deg selv til et godt bilkjøp

Kjøp av ny bil skal være en positiv opplevelse. Likevel blir ikke virkeligheten alltid slik. Hvis den nye bilen ikke holder mål, og du må overbevise forhandleren om at utbedring er nødvendig, kan hverdagen bli frustrerende. DinSide forklarer deg rettighetene dine, og hvilke ting du bør tenke på før kjøpet for å unngå noen av fellene.

Hjelp deg selv til et godt bilkjøp
Publisert

Som bilkjøper har du rettigheter – faktisk flere enn det kontrakten med selgeren gir uttrykk for: Kjøpsloven gir deg reklamasjonsrett og andre rettigheter, og Forbrukerrådet kan hjelpe med å løse tvister. Likevel er du din egen beste hjelper, ved måten du går frem på som bilkjøper og bileier.

Råd fra Forbrukerrådet

Forbrukerrådet hjelper forbrukere som står fast i tvister med blant annet bilselgere og verksteder. Jurist Paal Bjønness i Forbrukerpolitisk Avdeling i Forbrukerrådet tar seg av de fleste av bilklagene som rapporteres til dette offentlige organet.

Bjønness sier det viktigste for deg er å forsøke å forhindre at problematiske situasjoner oppstår, men at du som forbruker ikke skal være redd for å si ifra hvis noe går galt. Følgende er Bjønness’ tips for å forebygge problemer eller å følge opp saker som oppstår:

Sjekk markedet for å bli kjent med priser og kvalitetsnivå på forskjellige bilmerker, hos forskjellige forhandlere. Benytt seriøse forhandlere. Husk at også nybil-markedet er åpent for pruting. Få alle avtaler og løfter skriftlig, inkludert leveringsdato for bilen, klager ved feil og reklamasjon. Les gjennom kontrakten nøye før du underskriver denne. Sjekk bilens tekniske tilstand når du henter den. En ny bil skal være i tipp topp stand. Forvent fullgod kvalitet når autoriserte verksteder reparerer bilen din. Ta straks kontakt med verkstedet hvis du ikke er fornøyd med arbeidet som er utført. Husk at du har rettigheter i følge både selgerens garantier og kjøpsloven (reklamasjon, m m). Forsøk først å løse uoverensstemmelser med selger/verkstedet på egen hånd. Ta kontakt med Forbrukerrådet hvis du får dårlig behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.