Når varsellampa lyser på leiebilen

Hjelp! Lampa lyser!

Du har booket leiebil, men har dårlig tid. Så lyser det varsellamper når du plukker den opp ... Hva gjør du?

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein Fossum erfare. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum / Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert

Det kan fort bli dyrt om du skal bruke Vy Bybil i Oslo. Tjenesten koster nemlig hele seks kroner i minuttet, for dem som ikke har investert i dyre rabattpakker på opptil 10.000 kroner (da kan prisen halveres).

I vår test av tre bildelingstjenester i hovedstaden konkluderte vi imidlertid med at Vy Bybil kan være bra om du skal reise fra A til B - spesielt om dere er flere personer, som ikke allerede betaler for ukes-, måneds- eller årskort på kollektivtransport i Oslo.

ANBEFALES FRA A-B: Din Bybil har byttet navn til Vy Bybil. Foto: Øystein B. Fossum
ANBEFALES FRA A-B: Din Bybil har byttet navn til Vy Bybil. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Men det er dyrt om du kjører deg bort - og/eller skal la bilen stå en stund, mens du er på kjøpesenteret og handler, på restaurant og spiser eller skal på bading. Selv reklamerer de med at man kan ta med bybilen til fjellturen, og bare betale én krone i minuttet, mens man er ute og trasker ...

Om det til sammen blir bare én time kjøring (360 kroner) til og fra foten av fjellet og fem timer (300 kroner) trasking ender man opp med en relativt ubehagelig regning på 660 kroner. Døgnprisen er 899 kroner - litt mye for en liten Renault Zoe.

Feilmelding

Men enda verre blir det om det er feilmelding på bilen, med en gang eller rett etter at du har plukket den opp. Det har Dinside opplevd opptil flere ganger med disse bilene.

Enten lyser bare en gul skiftenøkkel, eller så lyser lampa for dekktrykk gult. Da står det også en egen beskjed i tekst, om å sjekke dekktrykket.

Foto: Øystein B. Fossum
Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Wææææ! Må man da kjøre en omvei til bensinstasjonen, sjekke dekktrykket på alle hjulene og etterfylle der det er feil? Gjør du denne jobben for utleier, skal du også betale de seks kronene i minuttet for å gjøre det?

Her snakker vi fort om en ekstra halvtime - 180 kroner. Og hva om du faktisk hadde veldig dårlig tid, i utgangspunktet?

Nabobil: Kan få ny leiebil

Om det skulle oppstå noe ved henting av bil eller underveis i leieforholdet hos Nabobil skal kunden enkelt kunne kontakte supportavdelingen.

– På dagtid (09-21) kommer man direkte til Nabobils egen supportavdeling. Utenfor åpningstid (21-09) kommer man til Falcks vakttelefon, forteller markedssjef Lotte Børnick-Sørhaug til Dinside.

Du kan også ringe bilens eier (utleier) og Nabobil support rett fra appen.

– Skulle det være sånn at man ikke får låst opp bilen med appen kan Nabobil support fjernstyre dette. Er det en melding i dashbordet eller annet som gjør at bilen ikke kan kjøres vil vi kansellere leieforholdet og sørge for at bruker får en annen leiebil.

Trykk på knappen

Gjelder det bare lite luft i dekkene er det ikke noe stort problem, skal vi tro daglig leder Espen Dyb Løvold i Vy Bybil. Det er en knapp i taket på bilen, hvor du ved å trykke får kontakt med kundehjelp.

– Dersom det må fylles luft på dekkene finner vi ut av det - ved at du kjører og fyller, mens vi kompenserer kjøretida, sier han til Dinside.

Alternativt må du rett og slett stoppe, og finne deg en ny bil eller transportform. Skikkelig nedtur, om du har dårlig tid.

– Dersom det dreier seg om mer alvorlige varselsignal kan vi ikke la deg kjøre bilen. Da må du heller finne en annen Bybil. Vi er alltid tilgjengelige via Veihjelp-knappen i taket, sier Dyb Løvold.

TRYKK HER: Oppe i taket foran deg er det en nødknapp, som setter deg i kontakt med kundehjelp. Foto: Vy Bybil
TRYKK HER: Oppe i taket foran deg er det en nødknapp, som setter deg i kontakt med kundehjelp. Foto: Vy Bybil Vis mer

Men hva om det er en skade på karosseriet?

Om det er en skade på bilen, som ikke påvirker kjøringen, må du tenke før du bare durer på. Er skaden allerede rapportert, har de stort sett blitt merket med en teipbit. Er ikke det blitt gjort bør nemlig skaden rapporteres FØR du starter turen din.

REGISTRERT SKADE: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Foto: Øystein B. Fossum
REGISTRERT SKADE: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
REGISTRERT SKADE: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Foto: Øystein B. Fossum
REGISTRERT SKADE: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
SKADE ELLER SKIT: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Er du i tvil om for eksempel lakken er skadet, bør du ta bilde for sikkerhetsskyld. Foto: Øystein B. Fossum
SKADE ELLER SKIT: Vy Bybil har merket av skader som allerede er registrert. Er du i tvil om for eksempel lakken er skadet, bør du ta bilde for sikkerhetsskyld. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Du må da fylle ut en skaderapport. Den finner du oppe til høyre i Vy Bybil-applikasjonen på mobiltelefonen du har brukt til å booke. Her fyller du inn alvorlighetsgrad, dokumentert med bilder av skaden og kommentar.

På toppen av det hele må du kontakte veihjelp (tlf.: 400 01 919) og opplyse om skaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer