Kolonnekjøring

Hjelper deg i snøkaoset

Nye «intelligente» brøytestikker og en brikke i bilen skal hjelpe deg gjennom snøkaoset på de tøffeste fjellovergangene.

SNØKAOS: Denne lille brikken skal hjelpe deg gjennom snøkaoset når det blir kolonnekjøring på de store fjellovergangene i vinter. Foto: Roadtech
SNØKAOS: Denne lille brikken skal hjelpe deg gjennom snøkaoset når det blir kolonnekjøring på de store fjellovergangene i vinter. Foto: Roadtech Vis mer
Publisert

I disse dager setter Statens vegvesen opp nye, spesielle brøytestikker på noen av de tøffeste fjellovergangene i Norge.

Hver enkelt brøytestikke får en GPS-koordinat med en nøyaktighet på fem centimeter. Det gjør at brøytebilsjåførene hele tiden får nøyaktig informasjon om hvor de befinner seg på veien. Det betyr igjen at veien kan holdes åpen i svært dårlig vær med minimal sikt.

- Vi tar i bruk denne nye teknologien for å kunne ha fjellovergangene åpne lengre i dårlig vær. Dette gjør også kolonnene tryggere og mer effektive, og betyr at vi kan kjøre flere kolonner på kortere tid enn i dag. I vinter tar vi i bruk det nye systemet på Hardangervidda, Hemsedalsfjellet, Filefjell og Vikafjellet, forteller avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen.

Unike brøytestikker

Gründer og daglig leder i firmaet Roadtech, Peder Strømsvåg som har utviklet teknologien, forteller til Dinside at den ble testet ut over Sennalandet mellom Alta og Hammerfest i fjor vinter:

- Brøytestikkene med sine unike og svært nøyaktige posisjoner, viste seg å være svært nyttige for brøytebilsjåførene. Når sikten er svært dårlig ser de nøyaktig hvor de er plassert på veien på en skjerm i bilen. Systemet blir også brukt av utrykningskjøretøyer for at de skal kunne ta seg fram i dårlig vær, sier Strømsvåg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.