Hjem igjen: Toll og norske skilter

Når du kommer ut av fergen, alternativt passerer Svinesund, kjører du inn i rød sone i tollen og forteller at du har kjøpt bilen i utlandet.

Publisert

I tollen viser du fram pass, utførselserklæring, faktura og vognkort, og får utlevert et tollpass. Tollpasset innebærer tillatelse til å kjøre bilen i Norge og gjelder fra en til tre dager. Deretter tar du med de samme papirene, setter kursen for nærmeste trafikkstasjon og kjøper norske prøveskilter.

Payday 1

Dermed er det tid for å fylle statskassen og du oppsøker ditt lokale tollkammer. Husk å ta med deg legitimasjon, vognkort, eierbevis, kjøpsfaktura/kjøpekontrakt, tollpass, norske prøveskilter og - ikke minst - penger. Norske tollmyndigheter tillater deg faktisk kun å betale 30.000 kroner med kredittkort. Derfor må du i tillegg ha med sjekk eller kontanter. Tolleren regner ut hva du må betale i merverdiavgift/tollavgift, skrur av de tyske skiltene, returnerer utførselserklæringen til Tyskland og gir deg skjemaet "Melding til fortolling/registrering".

Moms på moms

Hvis du har kjøpt en firma- eller leasingbil, vil du etter en stund få returnert pengene du betalte i merverdiavgift i Tyskland. Og her kommer et viktig poeng: Når du betaler tollavgift, betaler du nemlig merverdiavgift også for den tyske merverdiavgiften. Når du får tilbake den tyske merverdiavgiften, har du også rett til å få tilbakebetalt den delen av den norske merverdiavgiften som gikk med til å dekke den tyske. Det vil si at norske tollmyndigheter skylder deg 24 prosent av den summen du fikk tilbakebetalt fra Tyskland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer