Bilforsikring

Hjemmekontor kan gjøre bilforsikringen billigere

Det er flere sparesmarte grep du kan gjøre for å få ned forsikringsprisen.

Publisert

- De som vanligvis kjører langt til og fra jobb, men ikke gjør det under coronapandemien med pålagt hjemmekontor, er det verdt å sjekke om du kan skru ned den årlige kjørelengden, sier Nils Sødal i Norges Automobilforbund (NAF) til Dinside.

Kanskje har den manglende jobbkjøringen gjort at du har kjørt langt mindre enn det du har avtalt med forsikringsselskapet.

Andre kan, derimot, ha brukt bilen mer både til ferie, jobb og fritid på grunn av virusutbruddet, for det har jo ikke vært like kjekt å fly eller reise kollektivt den siste tida...

- I de tilfellene er det slik at du må justere opp den avtalte kilometerstanden og får noe dyrere forsikring, sier Sødal.

Lurt å justere fortløpende

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim har listet opp flere sparesmarte grep knyttet til bilforsikring i et innlegg på Pengeverkstedet.no, deriblant ovennevnte om hjemmekontor og mindre pendling.

Mange bileiere velger 16.000 kilometer på forsikringen, men kanskje bikker de under 12.000 kilometer i disse dager, for eksempel hvis du har byttet til en jobb nærmere bostedet ditt. Gi beskjed, så senkes prisen, oppfordrer Kvadsheim.

NAF holder med hans anbefaling, for det er ikke mange feller du potensielt kan gå i ved å tilpasse bilforsikringen etterhvert som hverdagen din endrer seg.

- Men, du må være trygg på at kjørelengden blir slik du justerer den til - har du oppgitt for lav kjørelengde kan det nemlig få konsekvenser om uhellet er ute. Og, du må også huske å justere avtalt kjørelengde opp igjen når du begynner å bruke bilen som normalt igjen, sier Sødal.

Så, hvilke andre grep kan du gjøre for å spare noen kroner på bilforsikringen? Det får du svar på her:

Kutt kasko

Alle bileiere er pålagt ansvarsforsikring, men kaskoforsikringen dekker også skader på egen bil hvis det er du som er skyld i skaden.

Det er likevel ikke alltid en slik forsikring lønner seg, ifølge Kvadsheim og Sødal:

  • Er du ung og har lav bonus, er det ikke sikkert det svarer seg med kaskoforsikring - den er nemlig ofte svært dyr for slike kunder. Kjøp deg heller en billig bil, kjør forsiktig og bygg opp bonus.
  • Skaff deg heller kaskoforsikring hvis bil bikker 50.000 til 100.000 kroner i verdi. Det er ingen tommelfingerregel på hvor lite bilen må være verdt før du bør kutte ut kasko, men er bilen verdt under 50.000 klarer du deg fint med delkasko.

Bonus på bil nummer to

Kjøper du deg bil nummer to, er det mange forsikringsselskap som krever at du starter på ny startbonus (20 prosent), selv om du allerede har toppbonus på din gamle bil (75 prosent).

Men, nå er det også flere forsikringsselskap som gir deg samme bonus på bil nummer to, og dette kan utgjøre tusenvis av kroner i prisforskjell. Så, sjekk forskjellene mellom forsikringsselskapene og tegn avtale med det som gir deg beste vilkår, anbefaler Kvadsheim.

Må du likevel begynne med 20 prosent startbonus, kan du muligens spare penger ved å overføre 75 prosent-bonusen til bil nummer to, og heller bruke 20 prosent-bonusen på den gamle bilen, for det er jo mulig den gamle bilen har så lav verdi at det ikke svarer seg å bruke fullkasko lenger, men heller gå over til delkasko, ifølge siviløkonomen.

- Det er viktig å komme seg opp i bonus for å få ned forsikringspremien på sikt. Det er også lurt å sjekke hva du får hos ulike forsikringer - noen gir mer bonus enn andre. Dette gjelder både for unge med sin første bil og hvis en familie kjøper seg bil nummer to, supplerer Sødal i NAF.

Unge bilister - bygg bonus

Og, la oss holde oss til bonus for unge bilister:

  • Mange unge bilkjøpere setter forsikringen på foreldrenes navn, for å få høyere bonus, men vinninga kan fort gå opp i spinninga, skriver Kvadsheim.
  • Den unge bilisten vil nemlig ikke opparbeide seg bonus selv i starten av «bilkarrieren» mens vedkommende kanskje cruiser rundt i en billig bil uten kasko.
  • Når vedkommende blir eldre og vil ha en driftssikker familiebil med kasko, kan det bli dyrt når det ikke er opparbeidet egen bonus.

Sødal i NAF sier rett og slett at unge bilister som lar forsikringen stå på foreldrene kan gjøre seg selv en real bjørnetjeneste.

På den andre siden lokker flere forsikringsselskap med 40 til 50 prosent startbonus - i enkelte selskap kan du få opptil 50 prosent hvis dine foreldre har bilforsikringen der.

Nettopp derfor er det kjempeviktig at du sjekker hvordan de ulike selskapene håndterer startbonusen før du slår til på det første og beste tilbudet, er siste ord fra Kvadsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer