Tilhenger på vinteren

Hjulene kan låse seg

Hjulene kan stå fast og bremsene kan fryse. Slik bør du parkere tilhengeren for å unngå det.

TILHENGER: Det er viktig å gjøre tilhenger klar til vinteren, både om du skal bruke den eller den skal stå parkert. Foto: Ifor Williams Norge
TILHENGER: Det er viktig å gjøre tilhenger klar til vinteren, både om du skal bruke den eller den skal stå parkert. Foto: Ifor Williams Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glatte veier og nattefrost nærmer seg. Da er det lurt å vite hva man skal gjøre, dersom man skal kjøre med tilhenger.

- Det skal ikke store svingen til før man mister veigrepet til en tilhenger på vinterføre. Med dårlige dekk er det lett å miste kontrollen på det som henger bak, og det kan få store konsekvenser, forteller Kim Brandsnes, Markedssjef hos tilhengerforhandler Ifor Williams Norge, til Dinside.

Kanskje har du en tilhenger som skal parkeres på vintertid? Her er noen tips til hvordan den bør parkeres.

Bruk steiner og klosser

Senior kommunikasjonsrådgiver hos Naf, Nils Sødal, forteller til Dinside at det beste er å parkere tilhengeren i garasjen, men at de fleste må lagre tilhengeren utendørs på vinteren.

- For at tilhengeren skal være mest mulig beskyttet mot vær og vind er det lurt å dekke den til med en presenning, man bør heller ikke dra til håndbrekket når den står ute, fordi hjulene kan låse seg, råder Sødal.

- Men hvordan skal man unngå at den triller?

Sødal anbefaler å bruke steiner eller klosser foran hjulene slik at tilhengeren blir stående der den skal.

- Det er lurt å rugge hengeren litt fram og tilbake slik at du er sikker på at bremsene er løsnet skikkelig. Man bør også parkere den på et flatt underlag.

Ha på vinterdekk

Skal du bruke tilhengeren i vinter? Da anbefaler Sødal å bruke vinterdekk istedenfor helårsdekk.

- Det er viktig å ha de dekkene som passer til det føret du skal kjøre på. Når det er vinter er det best å ha vinterdekk.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Det er også viktig å sørge for at dekkene på tilhengeren har riktig mønsterdybde.

- Har tilhengeren helårsdekk eller vinterdekk er det viktig å sørge for at mønsterdybden i dekkene er innenfor det loven krever. På vinteren er kravet 3 millimeter mønsterdybde.

Brandsnes forteller at forskjellen mellom helårsdekk og piggdekk er stor på ordentlig vinterføre.

- En ting er bremselengden, en helt annen ting er stabiliteten. Retningsstabiliteten bedrer seg merkbart på vinterføre når tilhengeren blir utstyrt med piggdekk. Det betyr dobbel sikkerhet, kortere bremselengde og større marginer før tilhengeren får skrens, forteller han.

Så lenge man har gode dekk, hengeren er i teknisk god stand og man er forsiktig, går det helt greit å bruke hengeren på vinteren, understreker Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer