Vinterdekktest

Hjulene som dreper rekkevidden

Med kuldegrader på vei, melder rekkeviddeangsten seg hos mange. Feil dekk og hjul på bilen kutter i tillegg rekkevidden med mange mil.

TAPER FLERE MIL: Med feil dekk og hjul på bilen, kan forbruket øke kraftig og rekkevidden forkortes med opp mot ti mil. Foto: Mirva Kakko
TAPER FLERE MIL: Med feil dekk og hjul på bilen, kan forbruket øke kraftig og rekkevidden forkortes med opp mot ti mil. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinter og kuldegrader betyr høyere forbruk og kortere rekkevidde. Den innvendige motstanden i et kaldt batteri øker, det er vanskeligere å få strøm ut, samtidig som snø og slaps på veien øker rullemotstanden til hjulene. For mange ferske elbileiere kommer kuttet i rekkevidden som et sjokk.

Men dette gjelder ikke bare elbileiere. Men skyhøye priser på bensin- og diesel, vil dekk med høy rullemotstand også bety en økning av drivstofforbruket.

Ruller lettest

Noe ikke så mange tenker over, er hvilken rolle dekkene du har på bilen spiller inn på rekkevidden. Vår store vinterdekktest avslører at det er store forskjeller på hvor lett vinterdekkene ruller. I praksis vil det si at det er stor forskjell på hvor mye forbruket øker og hvor mye rekkevidden kuttes med forskjellige typer dekk og dekk-modeller.

Testen avslører at de piggfrie vinterdekkene som hovedregel er de som ruller lettest. Fire piggfrie dekk er best i testen av rullemotstanden. Aller lettest ruller Nokian Hakkapeliitta R5 og Continental VikingContact 7.

Kutter rekkevidden

I bunnen av lista finner vi fire piggdekk. Den høyeste rullemotstanden har Falken Winterpeak F-Ice og Bridgestone Blizzak Spike. Disse bidrar til en økning av forbruket og kutt i rekkevidden, på henholdsvis 5,3 og 5,6 prosent, sammenliknet med de beste dekkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.