Vinterdekktest

Hjulene som dreper rekkevidden

Med kuldegrader på vei, melder rekkeviddeangsten seg hos mange. Feil dekk og hjul på bilen kutter i tillegg rekkevidden med mange mil.

TAPER FLERE MIL: Med feil dekk og hjul på bilen, kan forbruket øke kraftig og rekkevidden forkortes med opp mot ti mil. Foto: Mirva Kakko
TAPER FLERE MIL: Med feil dekk og hjul på bilen, kan forbruket øke kraftig og rekkevidden forkortes med opp mot ti mil. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinter og kuldegrader betyr høyere forbruk og kortere rekkevidde. Den innvendige motstanden i et kaldt batteri øker, det er vanskeligere å få strøm ut, samtidig som snø og slaps på veien øker rullemotstanden til hjulene. For mange ferske elbileiere kommer kuttet i rekkevidden som et sjokk.

Men dette gjelder ikke bare elbileiere. Men skyhøye priser på bensin- og diesel, vil dekk med høy rullemotstand også bety en økning av drivstofforbruket.

Ruller lettest

Noe ikke så mange tenker over, er hvilken rolle dekkene du har på bilen spiller inn på rekkevidden. Vår store vinterdekktest avslører at det er store forskjeller på hvor lett vinterdekkene ruller. I praksis vil det si at det er stor forskjell på hvor mye forbruket øker og hvor mye rekkevidden kuttes med forskjellige typer dekk og dekk-modeller.

PIGGDEKK VERST: På listen over rullemotstanden til vinterdekkene i testen, finner vi fire piggfrie dekk som ruller lettest og fire piggdekk med den laveste rullemotstanden. Foto: Markus Pentikainen
PIGGDEKK VERST: På listen over rullemotstanden til vinterdekkene i testen, finner vi fire piggfrie dekk som ruller lettest og fire piggdekk med den laveste rullemotstanden. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Testen avslører at de piggfrie vinterdekkene som hovedregel er de som ruller lettest. Fire piggfrie dekk er best i testen av rullemotstanden. Aller lettest ruller Nokian Hakkapeliitta R5 og Continental VikingContact 7.

Kutter rekkevidden

I bunnen av lista finner vi fire piggdekk. Den høyeste rullemotstanden har Falken Winterpeak F-Ice og Bridgestone Blizzak Spike. Disse bidrar til en økning av forbruket og kutt i rekkevidden, på henholdsvis 5,3 og 5,6 prosent, sammenliknet med de beste dekkene.

Men også størrelsen på hjulene du har på bilen spiller en stor rolle. Jo større hjul, jo høyere forbruk og kortere rekkevidde.

Det er ikke lenge siden 16-tommers hjul var standard på de fleste bilene. Nå kjøper mange 20 eller 21 tommers hjul for at bilen skal se barsk ut. Hvor dårlig dette er for rekkevidden kan vi se på BMWs nye i4. Bilen kommer standard med 18-tommers hjul, men du kan velge 19 eller 20 tommers hjul som ekstrautstyr.

STORE HJUL ER FY: Store hjul kan kutte rekkevidden på en elektrisk bil med mange mil. Og øke forbruket til en bensin- eller dieselbil betydelig. Foto: Lasse Allard
STORE HJUL ER FY: Store hjul kan kutte rekkevidden på en elektrisk bil med mange mil. Og øke forbruket til en bensin- eller dieselbil betydelig. Foto: Lasse Allard Vis mer

Sju mil kortere

Mens rekkevidden til bilen oppgis til 510 kilometer med standard-hjulene på 18 tommer, synker den til 417 kilometer dersom du velger hjul på 20 tommer, ifølge BMWs målinger etter WLTP-normen.

Nylig avslørte Hyundai at deres nye Ioniq 6 får en rekkevidde opp til 610 kilometer. Da har bilen 18-tommers hjul. Dersom bilen utstyres med hjul på 20 tommer isteden for standardhjulene, reduseres rekkevidden til 545 kilometer, ifølge Hyundais egne målinger. Det er 65 kilometer kortere rekkevidde.

Konklusjonen er: Ønsker du lengst mulig rekkevidde, må du være nøye med hva slags hjul og dekk du setter på bilen din.

Test av rullemotstand, pigg- og piggfrie vinterdekk

DekkØkning i forbruket (%)
Nokian0,0 %
Continental0,5 %
Michelin0,9 %
Kumho1,1 %
Hankook (pigg)1,4 %
Nordman (pigg)1,8 %
Hankook2,3 %
Goodyear3,0 %
Nokian (pigg)3,3 %
Bridgestone4,0 %
Michelin (pigg)4,6 %
Continental (pigg)4,8 %
Falken4,9 %
Dynamo5,1 %
Goodyear (pigg)5,1 %
Antares (pigg)5,2 %
Bridgestone (pigg)5,4 %
Falken (pigg)5,6 %

Kilde: Test av rullemotstanden til dekkene i Aller Medias store vinterdekktest 2022

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer