Skifte til vinterdekk

Hjulet kan falle av

Har du skiftet til vinterdekk ennå? Husk å etterstramme hjulene, så du ikke risikerer at de faller av.

VINTERDEKK: Med en momentnøkkel sikrer du deg at vinterdekkene sitter hele vinteren. Video: Rune Korsvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er igjen tid for å legge om dekkene, denne gangen fra sommerdekk til vinterdekk.

Fra 1. november kreves det at dekkene har minst 3 mm mønsterdybde, kontra 1,6 mm i sommerhalvåret, og fra denne datoen kan man også bruke piggdekk, med mindre kjøreforholdene krever at man setter dem på før. I Troms og Finnmark er datoen 16. oktober.

Kommunikasjonssjef hos forsikringsselskapet If, Sigmund Clementz, forteller til Dinside at man må huske å etterstramme hjulmutterne ved 10-15 kjørte kilometer - etter man har skiftet dekkene.

- Det gjelder også om du har byttet hjul på verksted eller dekkhotell.

Slik oppdager du det

Clementz forteller at de hvert år får inn fire til fem biler med alvorlige karosseriskader, fordi hjulene har løsnet midt i trafikken.

- Antallet sjåfører som opplever at mutterne til bilhjulene løsner er høyere enn hva som blir meldt inn til forsikringsselskapene. Heldigvis oppdager de fleste at det er noe alvorlig feil med bilen før det skjer en ulykke.

FARLIG DÅRLIG: Dette dekket har rundt 2 millimeter mønster igjen. Det er over lovkravet på 1,6 millimeter, men likevel farlig dårlig. Video: Rune Korsvoll Vis mer

- Hvordan oppdager man det?

- Den vanligste måten å oppdage løse hjulmuttere på er at du hører en rar lyd når du kjører. Du kan også i enkelte tilfeller føle at bilen er ustabil og at det er «noe» når du beveger rattet, forklarer Clementz.

Når du skal etterstramme hjulboltene er det viktig å ha riktig utstyr.

- I dag er det biler som kommer uten hjulmutternøkkel eller hjulkryss, men det er så viktig å ha at du bør kjøpe det og ha hjulkrysset ligende i bilen, råder Clementz.

Pleier du å være usikker på om du har strammet hjulboltene for løst eller for hardt? Med en momentnøkkel trenger du ikke bekymre deg for det.

Med en momentnøkkel kan du stille inn på ønskede Nm (Newtonmeter). Når du så strammer hjulbolten, vil momentnøkkelen komme med en klikkelyd når du har skrudd stramt nok, og så er det bare å gå videre til neste bolt.

Husk! Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav (16. oktober til 30. april for Troms og Finnmark). For kjøretøy under 3500 kg må enten alle eller ingen dekk ha pigger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer