Bruktbilkjøp:

Hold deg unna disse bruktbilene

De kan være farlige.

KAN BLI DYRT: Å kjøpe bruktbil, kan bli dyrt hvis du ikke sjekker grundig. Foto: Lise Åserud / NTB
KAN BLI DYRT: Å kjøpe bruktbil, kan bli dyrt hvis du ikke sjekker grundig. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken skrev Motor.no om en Bilia-kunde som kjøpte bruktbil uten å bli informert om at bilen hadde vært involvert i kollisjon.

Det var komiker Lisa Tønne som hadde eid bilen tidligere. Bilen var involvert i en kollisjon på E6 den gangen Tønne sto som eier.

Bil mistet badekar

Ulykken skjedde i desember 2020, da en annen bil mistet et badekar og et toalett på E6 på grunn av dårlig sikring, skrev Dagbladet den gangen. Tønnes bil ble truffet av gjenstandene, men dette opplyste ikke Bilia om ved salget. Saken endte med at kunden fikk hevet kjøpet på en halvtime.

Men er det farlig å kjøpe en bil som har vært i kollisjon eller andre trafikkulykker?

Dinsides erfarne biljournalist Rune Korsvoll svarer:

- Å kjøpe en bil med bulk er normalt ikke noe problem, så sant den er reparert forskriftsmessig. Forhandler bør gi kunden beskjed om at den er bulket.

Se opp for disse

Korsvoll kan imidlertid fortelle at det er noe annet bruktbilkjøpere bør se opp for.

- Det som er skummelt, som det har vært en del av, er de som kjøper kondemnerte vrak, som de bygger opp igjen og selger, uten å si fra til kjøper. Det er en betenkelig praksis, da kan du få hva som helst, advarer Korsvoll.

Han forklarer at styrken i karosseriet kan være svekket.

- Du kan ikke sjekke selv, det har du ingen mulighet til. Dersom du har mistanke om at noe har skjedd, ta en skikkelig test av bilen, for eksempel en NAF-test. Da kan de ofte se om den har hatt en kollisjonsskade. De kan se lakkforskjeller nede i motorrommet. En profesjonell biltester vil kunne se om en bil har blitt bygget opp igjen.

Dersom du skal kjøpe bruktbil, skal selger gi beskjed dersom bilen har vært involvert i en kollisjon eller har fått større skader.

- Hvis ikke, har du grunnlag for å få hevet kjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer