Test: Nissan Leaf e+

Holder ikke hva den lover

Nissan Leaf med lengre rekkevidde går kortere og lader saktere enn den skal.

GÅR LENGRE: Leaf fås med to kjørelengder, men drøyt halvparten bestiller fortsatt den med kortest kjørelengde. Foto: Rune M. Nesheim
GÅR LENGRE: Leaf fås med to kjørelengder, men drøyt halvparten bestiller fortsatt den med kortest kjørelengde. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leaf var den første elektriske bilen i Norge som ikke var en «tullebil», men en normal, om enn litt stygg, femdørs kombi som en familie kunne bruke i det daglige. Det synes i taxi-fila og på salgsstatistikken.

Den er Norges desidert mest solgte elbil, med sine drøyt 56.469 solgte eksemplarer siden start (tom. 16 sept 2019) og det ligger nesten 900 av dem på finn.no.

MYE UTSTYR: Med totonelakk og LED-lamper blir den pen, men dyr. Foto: Rune M. Nesheim
MYE UTSTYR: Med totonelakk og LED-lamper blir den pen, men dyr. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Hemmeligheten ligger i at de har klart å levere biler uten enorme ventelister, slik de andre har hatt.

Ulempen har vært en litt kort rekkevidde. Det har de gjort noe med nå. Vi kjører Leaf e+.

Endringene

De viktigste nyhetene er større batteri og kortere ladetid. Det nye batteriet er på 62 kWt. Modellen med 40 kWt er fortsatt tilgjengelig. Ifølge Leaf øker rekkevidden fra 270 til 385 kilometer etter WLTP-standarden på det største batteriet.

Den er raskere på lading også. Nå skal den også ta imot 50 eller 100 kW på hurtigladeren, etter hvilken utstyrsgrad du velger, mot 40 før. Hjemme tar den fortsatt imot 6,6 kW.

Når det gjelder hva den faktisk kan ta imot, så kommer vi tilbake til det senere i testen.

TILHENGERFESTE: Leaf er en av flere elbiler som kommer med et "lastefeste" bakbå bilen til lettere ting som sykler etc. Nissan har en pakkepris med hengerfeste og sykkelstativ for 9000 kroner. Foto: Rune M. Nesheim
TILHENGERFESTE: Leaf er en av flere elbiler som kommer med et "lastefeste" bakbå bilen til lettere ting som sykler etc. Nissan har en pakkepris med hengerfeste og sykkelstativ for 9000 kroner. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Man får mer for pengene også. Effekten har økt fra 150 hk og 320 Nm til 214 og 340 Nm. Det er egentlig dreiemomentet man merker best og det har ikke økt all verden, men Leaf er pigg nok og spinner ut av lyskryssene.

Bilen har forvarming av kupeen og programmerbart ladetidspunkt, enten via bilen eller egen app. I kjøpesummen inngår tre års abonnement mellom bil og mobil.

Merkelig sittestilling

Interiøret er helt ok, men undertegnede sliter med sittestillingen. Plattformen på bilen er nemlig den samme som forrige generasjon. Det avsløres kun av to ting; akselavstanden og mangel på teleskopratt.

Her er det strake armer som gjelder for lange personer, og undertegnede på 190 cm sitter overhodet ikke bra.

MYE UTSTYR: Skjermen er blitt 8 tommer og som vanlig får man ryggekamera med fugleperspektiv. Foto: Rune M. Nesheim
MYE UTSTYR: Skjermen er blitt 8 tommer og som vanlig får man ryggekamera med fugleperspektiv. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Midtarmlenet er kanskje det minste vi har sett noen gang, og det er bare så vidt albuen ligger på det, selv om vi sitter langt bak.

Voksne bak voksne får noe problem med bakseteplassen, men derimot har Leaf et ganske så stort bagasjerom. Tekna, som har en basskasse originalmontert kan skilte med 420 liters bagasjerom, ellers har du 435 liter å rutte med. Til sammenligning har VW E-Golf bare 341 liter.

EN SONE: Vi er ikke veldig fornøyd med klimaanlegget. Vi har ikke opplevd maken til justering for å hindre dogg på rutene siden vi kjørte Tesla Model X. Foto: Rune M. Nesheim
EN SONE: Vi er ikke veldig fornøyd med klimaanlegget. Vi har ikke opplevd maken til justering for å hindre dogg på rutene siden vi kjørte Tesla Model X. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Instrumentpanelet har nå fått analogt speedometer. Kjørecomputeren er stor, har mye informasjon og er forholdsvis enkel i bruk når man blir kjent med menyene. Multimediaskjermen på sju tommer har fått Apple Carplay og en rekke smarte snarveier som ladekart og mer, men Nissan sliter med brukervennligheten.

Selv om den nok en gang har fått en oppgradering på infotainment-systemet er det meste fortsatt knotete i bruk, mens for eksempel søk går treigt. DAB-radioen faller også irriterende ofte ut.

Én pedal

Nissan har imidlertid blitt stillere. Det merkes. Man møtes med advarsel om åpen dør, med tilhørende piping. Herlighet. Man vet da at man åpner døra, både fra utsiden og innsiden.

KJEKK: Når man først har vent seg til soppen mellom setene som bestemmer fartsetningen, er den blant markedets mest effektive. Man kan skyve den i revers mens den triller fremover og gi gass og omvendt. Foto: Rune M. Nesheim
KJEKK: Når man først har vent seg til soppen mellom setene som bestemmer fartsetningen, er den blant markedets mest effektive. Man kan skyve den i revers mens den triller fremover og gi gass og omvendt. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Det samme gjelder belter og det aller meste man foretar seg eller ikke. Av og til kommer det et pip under kjøring, som vi ikke aner hva varsler. Og det er ikke et koselig pip heller. Det minner mer om en torturmetode.

Sittestillingen ødelegger for en ellers helt ok kjørekomfort og egenskaper som har blitt skarpere enn hos forgjengeren.

Holder ikke hva den lover

Girspaken er noe for seg selv, men velkjent for Leaf-eiere. Den er veldig enkel i bruk og krever ikke at bilen står stille når du bytter retning. Deilig. E-pedalen betyr egentlig bare uvanlig mye motorbrems. Sammen med automatisk bakkestartassistent betyr det i praksis at du nærmest aldri trenger å bruke bremsepedalen.

Slipp gassen og stopp midt i en bakke. Start opp, parker eller rygg. Veldig uvant, men dersom du ikke liker det, kan du slå av funksjonen.

Holder ikke hva den lover

Vi har testet både Leaf og Leaf e+, men ingen klarer det de lover. I praksis klarte vi 211 kilometer med det lille batteriet og akkurat 340 kilometer, med et gjennomsnittsforbruk på 16,1 kWt pr 100 km, med det nye batteriet. Det var med åtte graders utetemperatur og tørr asfalt.

KJØRTE TOMT: Bilen hadde stått på 1 prosent i 5 km før vi endelig kom til en lader. Foto: Rune M. Nesheim
KJØRTE TOMT: Bilen hadde stått på 1 prosent i 5 km før vi endelig kom til en lader. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Hvor mye dette vil synke på vinteren, vet vi ikke ennå. Det er ikke et ekstremt sprik mellom hva som loves og hvor langt den går, men rundt fem mil i differanse kan være avgjørende for hva man kjøper.

Treig på hurtiglader

Nå skal den også ta imot 100 kW på lynladere. Dette har vi testet, men den funksjonen fungerer ikke. Vi målte maks mottak på 46 kW, og det hyggeligste som kan sies om seansen på 55 minutter fra 13-80 prosent batterikapasitet, var at den tok imot jevn effekt på ca 43 kW helt til den nådde 70 prosent, og deretter dalte til 36.

Det dreier seg om at Chademo-lynladerne rett og slett ikke greier å levere raskere lading i dag, og forhåpentligvis vil det være et kortvarig problem for dem som har allerede kjøpt Leaf.

De siste 20 prosentene må du ikke finne på å lade på en lynlader, for det bruker den ytterligere én drøy time på. Her henger Nissan kraftig etter de nye som kommer på markedet.

AUTONOM: Nissan synes deres autonome er såpass bra at de har gitt den et nytt symbol. Den fungerer tilfredsstillende i de fleste tilfeller. Foto: Rune M. Nesheim
AUTONOM: Nissan synes deres autonome er såpass bra at de har gitt den et nytt symbol. Den fungerer tilfredsstillende i de fleste tilfeller. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Godt utstyrt

Leaf e+ fås i to utstyrsversjoner, der den dyreste har både ProPilot, som nesten gjør bilen selvkjørende, og selvparkerende (både parallelt- og i luke). Det betyr at alle sikkerhetssystemer med fotgjenger-gjenkjenning og kryssende trafikk bak er på plass. Man får dessuten ryggekamera med fugleperspektiv, Full LED-oppsett og godlyd fra Bose.

Systemene funker bra, men den vingler mer enn eksempelvis Hyundai Kona.

Testresultat

Nissan Leaf e+

En storselger uten kø, men får hard konkurranse neste år.

Tilgjengelighet, bra plass, ok kjørelengde.

Savner bedre sittestilling (individuelt), dyr med lang rekkevidde.

Konklusjon

Nissan har gjort nødvendige forandringer, som gjør at bilen fortsatt er attraktiv for mange. Men det spørs hvor lenge det varer. Testbilen, som riktignok har absolutt alt utstyr, koster svimlende 407.620 skatte- og momsfrie kroner.

Det kan holde hardt mot blant annet VW ID. 3 som lover 42 mils rekkevidde og har en startpris under 330.000 kroner. Med raskere lading og lengre rekkevidde, kan det bli en hard nøtt for Leaf.

Nissan Leaf e+

Systemeffekt/Nm:214 hk / 340 Nm
0-100 km/t:7,3 sek
Toppfart:157 km/t
Rekkevidde WLTP:385 km
Strømforbruk WLTP kWt/100 km180 Wt/km
Ladekapasitet Hjemme/hurtig:6,6/100 kW
Batterikapasitet:Litiumion 62 kWt
L/B/H:449/179/154 cm
Akselavstand:270 cm
Dekkdimensjon:215/50R17
Bagasjerom:420 liter
Egenvekt:1580 kg
Pris fra kr.:346.800
Pris testet modell kr:407.620

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer