Honda Accord dør ut

Honda-entusiaster vil reagere med sjokk og vantro, men avgjørelsen ser ut til å være tatt.

FALT GJENNOM: Siste generasjon Honda Accord her i landet, her under en test i 2011, hadde en del trivelige sider og en ganske barsk design.  Den nådde likevel etter vår mening totalt sett ikke opp i en stadig tøffere konkurransesituasjon. I USA selges en helt egen og større Accord, og den selger bra der borte. Men for Europa-versjonen er det nå slutt. Foto: CATO STEINSVÅG
FALT GJENNOM: Siste generasjon Honda Accord her i landet, her under en test i 2011, hadde en del trivelige sider og en ganske barsk design. Den nådde likevel etter vår mening totalt sett ikke opp i en stadig tøffere konkurransesituasjon. I USA selges en helt egen og større Accord, og den selger bra der borte. Men for Europa-versjonen er det nå slutt. Foto: CATO STEINSVÅG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Vår" Honda Accord forsvinner som bilmodell, ifølge direktør for Honda Australia, Stephen Colllins.

Uttalelsen ble gitt til The Motor Report, og bekreftet at Europa-versjonen av Accord har sin siste produksjonsmåned i februar 2015, og at dette gjelder globalt.

Ikke akkurat noen storselger

Hondas representant i mellomklassen har en god stund ligget på bunnen av salgsstatistikken i Norge, ja så langt i 2014 er det faktisk ikke registrert et eneste eksemplar.

Men nå skal det også sies at den norske organisasjonen har hatt fokus på mer aktuelle og viktigere modeller som CR-V, Civic og Jazz.

Et ras


Det er uansett lenge siden Accord var noen storselger her i landet, og de siste 15 årene har det ikke blitt solgt mer enn tilsammen rundt 4.000 biler med Accord-navnet.

Til sammenligning er det omtrent det samme antallet Volkswagen regner med å kunne selge av sin nye Passat i løpet av neste år. Det så lysere ut da nyeste generasjon kom på markedet i 2008 og det ble registrert 565 Accord i 2009, men så raste salget raskt nedover.

Testen av "luksusutgaven" av Accord stasjonsvogn fra 2009 kan du lese her.

Dobbelt Accord

Nå er det selvfølgelig ikke bare på grunn av dårlig salg i Norge at Honda har bestemt seg for å kutte modellen. Det finnes to forskjellige Honda-modeller ved navn Accord, og i tillegg versjoner som selges under luksusmerket Acura i USA. Den amerikanske versjonen er større og har en anstendig salgskarrière. Den kommer til å fortsette å selges.

IKKE KLASSELEDENDE: Verken plassen i baksetene eller bagasjeplass i Accord imponerer i forhold til konkurrentene. Utformingen er heller ikke praktisk. Foto: CATO STEINSVÅG
IKKE KLASSELEDENDE: Verken plassen i baksetene eller bagasjeplass i Accord imponerer i forhold til konkurrentene. Utformingen er heller ikke praktisk. Foto: CATO STEINSVÅG Vis mer


I og med at den såkalte Euro-utgaven virker mindre konkurransedyktig, har det vært nærliggende å rasjonalisere produktlinjen. Euro-utgaven selges for øvrig også i Australia - parallelt med den amerikanske. Men det kan virke ekstravagant i 2014 å spre seg over så mange varianter som tilfellet har vært. Og nå er det altså slutt for Accord her hos oss.

Få måneder igjen

Når avsluttes så produksjonen? Ifølge uttalelser fra Honda-ledelsen til Australias The Motor Report, skal produksjonen avsluttes i februar 2015 og salget deretter ebbe ut utover våren.

Vi har vært i kontakt med den norske Honda-importøren, som per nå ikke vil bekrefte avgjørelsen. Vi regner for vår del med at det vil komme en oppdatering derfra etterhvert.

Hva blir igjen av Honda?

MER AKTUALL HONDA: Den kompakte SUV-en Honda HR-V kommer på markedet til neste år. Her er den utstilt på bilmessen i Paris nylig. Foto: KNUT MOBERG
MER AKTUALL HONDA: Den kompakte SUV-en Honda HR-V kommer på markedet til neste år. Her er den utstilt på bilmessen i Paris nylig. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Dette betyr at Honda fra neste år av vil bli begrenset til små og kompakte biler i tillegg til sin populære CR-V.

Men den gode nyheten er at helt nye HR-V, den kompakte SUV-en, kommer til landet. Den kommer helt sikkert til å ha mer suksess enn Accord har kunnet drømme om på lenge. Dette er nesten en karikatur av en mer generell vridning av etterspørselen fra tradisjonelle familiebiler mot SUV-er og crossovere.

At Accord forsvinner vil altså ikke påvirke Hondas markedsandel her i landet, tvert imot antar vi at den nye folkesuven kan øke tallene.

Tidene forandrer seg.

Les vår siste test av Honda Accord fra 2011

Snart farvel til denne:Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer