Honda FCX Clarity testkjørt

Den første modellen på markedet som helt fra grunnen av er utviklet for hydrogendrift.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OFFENBACH (DinSide Motor): Honda FCX Clarity er basert på et konsept som ble presentert første gang i 2006, og som den gang fremsto temmelig futuristisk: Hydrogen inn, vann ut.

Ikke desto mindre var det Hondas intensjon å gå hele veien til produksjon og til markedsføring. Bilen bruker litt forenklet hydrogen som energibærer, brenselceller som energikilde. litiumionbatteri som energilagrer og elmotor til fremdrift

Den første og viktigste etappen

Modellen ble vist i Los Angeles (California er i startfasen et nøkkelmarked for denne typen bil) i november 2007 og produksjonen startet så smått sommeren 2008. Foreløpig kan man kun lease de relativt få eksemplarene som finnes; bilen er fortsatt er svært dyr å produsere og infrastruktur for fylling av hydrogen er det foreløpig tynt med, selv om det begynner å røre seg - også her i Europa.

De første markedene var Japan og USA. Honda FCX Clarity ble kåret til årets miljøbil i 2009. Honda legger ikke skjul på at dette kun er en etappe mot det de tror er en av de viktigste "grønne" fremtidsløsningene, men håper å kunne ha en modell basert på denne teknologien i salg for et større publikum i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer